Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Obiad dla ucznia

Czary Penelopy: Obiad dla ucznia

1

Większość naszych dzieci uczęszcza na różnego rodzaju zajęcia pozalekcyjne. Angielski, treningi sportowe, taniec, zajęcia plastyczne czy szkoła muzyczna. Niejednokrotnie dzieci prosto ze szkoły biegną na następne zajęcia, bez wizyty w domu, nie mając czasu na zjedzenie obiadu. Te dzieci, które uczęszczają na obiady w szkolnej stołówce nie mają problemu. Dla tych, które z różnych względów nie korzystają z obiadów szkolnych mam taką oto propozycję. Ugotowany al dente brokuł, kurczak w sosie sojowym, oraz surówka z białej kapusty.

obiad dla ucznia
Taki zestaw przygotowałam córce, gdy musiała prosto ze szkoły jechać do szkoły muzycznej. Nie chciałam robić kilku bułek na cały dzień. Postanowiłam przygotować zdrową i sycącą namiastkę obiadu „na wynos”. Danie – choć zimne – było sycące, smaczne i zdrowe. A gdy córka wróciła już po wszystkich zajęciach do domu, otrzymała talerz gorącej zupy.

Potrzeba:
1 mała pierś z kurczaka
kilka różyczek brokułu
kapusta biała
marchewka
natka pietruszki
sok z cytryny
śmietana
2 łyżki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
sól pieprz do smaku
1 łyżka oleju

Brokuł gotowałam przez 5 minut na parze. Zachował chrupkość i piękny zielony kolor. Kapustę posiekałam drobno, dodałam 1 marchewkę, doprawiłam sokiem z cytryny, solą, pieprzem i natką pietruszki. Dodałam 2 łyżki śmietany. Wymieszałam. Teraz kurczak. Do pokrojonej na kawałeczki piersi kurczaka wlałam 2 łyżki sosu sojowego i drobno posiekany ząbek czosnku. Wrzuciłam mięso z marynatą na rozgrzany olej i smażyłam kilka minut. Przełożyłam do pudełka razem z brokułem i surówką.

Polecam takie zestawy. Śniadanie dla ucznia wcale nie musi każdorazowo być pszenną bułką z kiełbasą. Takiego kurczaka z całą pewnością zje każde dziecko.

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch