Strona główna Blogi Czary Penelopy: Kurczak na sałacie

Czary Penelopy: Kurczak na sałacie

0

Kurczaka możne przyrządzić na setki sposobów. Nie ograniczajcie się do nieśmiertelnego smażonego udka! Dzisiaj podam Wam przepis na (a jakże!) smażonego kurczaka, ale w nieco inny sposób przygotowanego. Kawałki mięsa będą się marynować w bardzo fajnych smakach. Będą to takie „inne” nuggetsy.

kurczak na sałacie

Znalazłam ten przepis w książce kulinarnej Kerryann Dunlop „Rodzinne przysmaki” i polecam Wam go dlatego, że natychmiast przypadł do gustu całej mojej rodzinie.

Potrzeba na 6 porcji:
4 piersi lub udka z kurczaka (bez skóry i kości)
sól morska i świeżo mielony pieprz
1 łyżka wędzonej papryki w proszku
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
1 łyżeczka mielonej kolendry
opcjonalnie 1/2 łyżeczki mielonego chili
3 jajka
3 czubate łyżki grubej kaszki kukurydzianej
3 czubate łyżki mąki kukurydzianej
6 łyżek oleju roślinnego

Kurczaka pokrój w paski o szerokości ok. 2 cm i umieścić je w misce. Dodaj szczyptę soli i pieprzu i wmasuj wszystkie przyprawy w mięso. Jeśli lubisz ostre dania, użyj mielonego chili. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw mięso do lodówki na co najmniej 30 minut, by się zamarynowało (ja zostawiłam je na kilka godzin).
Jajka rozkłóć, dodaj je do zamarynowanego kurczaka i dobrze wymieszaj całość, żeby obtoczyć mięso. W osobnej misce wymieszaj mąkę i kaszkę kukurydzianą, przypraw solą i pieprzem. Dużą nieprzywierającą patelnię ustaw na średnim ogniu, wlej olej i rozgrzej go. Kawałki kurczaka obtaczaj w mącznej mieszance, przekładaj na rozgrzaną patelnię i smaż na niewielkiej ilości tłuszczu 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złote i gotowe w środku. Przełóż kurczaka na podwójnie złożony papierowy ręcznik kuchenny, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu, i po chwili podawaj z sałatą.
Wybrałam sałatę masłową, którą obsypałam kawałkami pachnącego pomidora, cząstkami pokrojonego jajka, kawałkami sera feta, zieloną cebulką i smażonymi na maśle grzankami czosnkowo – pietruszkowymi. Całość (przed posypaniem grzankami) polałam dressingiem z oliwy, cytryny i musztardy z dodatkiem soli i pieprzu. Połowę talerzy zajęła więc sałata, a na jej krańcach i reszcie talerza poukładałam kawałki kurczaka i podałam. Smacznego.

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

Poprzedni artykułPolecamy: Lawrence Grobel „O sobie. Meryl Streep”
Następny artykułPiękniejszy świat Beaty: Nie mówmy o czerwonym