Niemal w każdym śląskim domu podaje się do obiadu kompot. Tak było i w moim domu- o co dbała moja ukochana babcia Hela. Przez całe lato w garnku na piecu stał garnek z kompotem z owoców, które właśnie dojrzały. A zimą wyciągało się kompoty ze spiżarki.
Wszystkie te przetwory były z owoców z przydomowego sadu. Z pośród ich bogatego zbioru, moim ulubionym był kompot truskawkowy. Ten- babcia serwowała jedynie w niedzielę, podkreślając tym jego wyjątkowość. Do dziś uwielbiam ten smak, przywołujący tak wiele wspomnień mojego beztroskiego dzieciństwa …
potrzeba:
3 litry wody
1 kg drobnych truskawek
2 szklanki cukru
truskawki myję i obieram z szypułek. Wodę zagotowuję z cukrem. Wrzucam owoce i gdy ta ponownie zawrze, wyłączam palnik. Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia. Wtedy przelewam płyn do dzbanka i schładzam w lodówce.
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch




![Jedna osoba nie żyje, druga ranna. Tragedia na krajowej piątce [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/potracenie-dk-5-3-100x75.jpg)

![Policjanci w mieszkaniu znaleźli zapasy niedozwolonych środków [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/433-321860-100x75.jpg)
![Mistrzowie parkowania [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/ul.-Spoldzielcza-1-100x75.jpg)


![Recital znakomitej czeskiej pianistki zainauguruje tegoroczne Dni Muzyki Kameralnej w Świdnicy [KONKURS]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/10/page_-inauguracja-Dni-Muzyki-Kamerlanej-Swidnica-2025-100x75.jpg)
![Kabaret Paranienormalni z nowym programem „Ostre Cięcie” w Świdnicy [KONKURS]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/10/kabaret-SWIDNICA-2025-100x75.jpg)