Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Kompot z truskawek

Czary Penelopy: Kompot z truskawek

0

Niemal w każdym śląskim domu podaje się do obiadu kompot. Tak było i w moim domu- o co dbała moja ukochana babcia Hela. Przez całe lato w garnku na piecu stał garnek z kompotem z owoców, które właśnie dojrzały. A zimą wyciągało się kompoty ze spiżarki.

truskawka

Wszystkie te przetwory były z owoców z przydomowego sadu. Z pośród ich bogatego zbioru, moim ulubionym był kompot truskawkowy. Ten- babcia serwowała jedynie w niedzielę, podkreślając tym jego wyjątkowość. Do dziś uwielbiam ten smak, przywołujący tak wiele wspomnień mojego beztroskiego dzieciństwa …

potrzeba:

3 litry wody

1 kg drobnych truskawek

2 szklanki cukru

truskawki myję i obieram z szypułek. Wodę zagotowuję z cukrem. Wrzucam owoce i gdy ta ponownie zawrze, wyłączam palnik. Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia. Wtedy przelewam płyn do dzbanka i schładzam w lodówce.

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

Poprzedni artykułPiękniejszy świat Beaty: Wspomnienia gęste od zapachów
Następny artykułPolecamy: „Królowie przeklęci” Maurice Druon