Niemal w każdym śląskim domu podaje się do obiadu kompot. Tak było i w moim domu- o co dbała moja ukochana babcia Hela. Przez całe lato w garnku na piecu stał garnek z kompotem z owoców, które właśnie dojrzały. A zimą wyciągało się kompoty ze spiżarki.
Wszystkie te przetwory były z owoców z przydomowego sadu. Z pośród ich bogatego zbioru, moim ulubionym był kompot truskawkowy. Ten- babcia serwowała jedynie w niedzielę, podkreślając tym jego wyjątkowość. Do dziś uwielbiam ten smak, przywołujący tak wiele wspomnień mojego beztroskiego dzieciństwa …
potrzeba:
3 litry wody
1 kg drobnych truskawek
2 szklanki cukru
truskawki myję i obieram z szypułek. Wodę zagotowuję z cukrem. Wrzucam owoce i gdy ta ponownie zawrze, wyłączam palnik. Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia. Wtedy przelewam płyn do dzbanka i schładzam w lodówce.
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch






![Strażacy interweniowali po alarmie z czujki tlenku węgla [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/12/Tlenek_wegla_w_Strzegomiu-6-100x75.jpg)



![Świąteczny koncert zespołu i chóru Armii USA wkrótce w Świdnicy. Wygraj zaproszenie [KONKURS]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2023/04/Orkiestra-Sil-Powietrznych-Stanow-Zjednoczonych-w-Europie-21-04-2023-Swidnica-5-100x75.jpg)
![Muzyczna uczta w Barokowym Zakątku. Wygraj zaproszenia na koncerty! [KONKURS]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/Petra-Matejova-podczas-Dni-Muzyki-Kameralnej-2025.11.16-2-100x75.jpg)