Strona główna Blogi Czary Penelopy: Świąteczny gulasz

Czary Penelopy: Świąteczny gulasz

1

Czy marzą Wam się święta gdzieś w górach z daleka od cywilizacji, tylko z najbliższą rodzinką? Takie jak w amerykańskim kinie familijnym: mała drewniana chata, rozpalony kominek, za oknem siarczysty mróz i duża ilość śniegu a wy szczęśliwi, otuleni ciepłymi kocami na miękkiej sofie.

gulasz

Jakie świąteczne menu pasowałoby do takiej scenerii? Z całą pewnością rozgrzewające, aromatyczne dania, które można wcześniej przygotować i zabrać ze sobą i na miejscu jedynie je odgrzać. Ja zabrałabym jeszcze puszeczkę ze swoją mieszanką świątecznych ciasteczek, barszcz, sałatkę warzywną, pierożki z kapustą i grzybami oraz upieczonego karpia. Na drugi dzień świąt przygotowałabym wołowy gulasz ze skórką pomarańczową i pomarańczowymi filecikami. Ten niezwykle prosty w wykonaniu a  efektowny, aromatyczny i pyszny gulasz doskonale wpisuje się w świąteczny czas. Smakuje bajecznie.

Potrzeba:

1łyżka oleju

1 łyżka masła

250g perłowej cebulki obranej i przekrojonej na połówki

600g wołowego mięsa pokrojonego w 2cm kostkę

300ml bulionu wołowego

150ml czerwonego wina

4 łyżki posiekanego świeżego oregano

1 łyżka cukru

1 pomarańcza

25g suszonych prawdziwków

250g podłużnych pomidorów

ryż, ziemniaki lub polenta

Wykonanie:

  1. Olej i masło rozgrzać na patelni, dodać cebulę i podsmażać przez 5 minut na złoto. Następnie wyjąć łyżką cedzakową z patelni, odstawić w ciepłe miejsce.
  2. Na patelni umieścić mięso i stale mieszając, obsmażyć na mocnym ogniu przez 5 minut.
  3. Cebulę ponownie wrzucić na patelnię. Wlać bulion i wino, wsypać oregano i cukier, dobrze wymieszać i mieszankę umieścić w brytfannie.
  4. Obrać cienko skórkę z pomarańczy i pokroić w cienkie paseczki. Miąższ pomarańczy pokroić w cienkie fileciki. Wszystko dodać do gulaszu i wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 75 minut.
  5. Suszone grzyby namoczyć w 4 łyżkach wody.
  6. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na połówki i dodać razem z grzybami i wodą z moczenia do gulaszu. Trzymać w piecu jeszcze 20 minut, aż mięso zrobi się miękkie, a sos zgęstnieje. Gotowe danie podawać z ryżem, ziemniakami lub polentą.

Smacznego!

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

 

 

Poprzedni artykułPolecamy: Mniej. Intymny portret zakupowy Polaków
Następny artykułPiękniejszy świat Beaty: Przepis na łosia