Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Rakott kaposzta

Czary Penelopy: Rakott kaposzta

1

On Węgier ona Polka. Małżeństwo na stałe mieszkające we Francji, gdzie ich dwójka uroczych dzieci uczęszcza do szkoły. Bardzo dużo czasu spędzają w podróży, jeżdżąc pomiędzy swoimi rodzimymi krajami w interesach.

kaposzta

Poznałam ich, gdy zawitali w gospodarstwie agroturystycznym „Wyspa koni”, gdzie miałam przyjemność rezydować i zarządzać kuchnią tego lata. Ich córeczka, miłośniczka koni, brała udział w zajęciach jeździeckich, a my przy biesiadnym stole rozmawialiśmy. Zapisywałam sobie skrzętnie przepisy, którymi dzielił się ze mną Magyar, odkrywając z niemałym zdumieniem, jak wspaniała jest kuchnia madziarska. Kaloryczna, ale pyszna. Te kilka przepisów, które sobie zapisałam, trafi oczywiście i do Was. Dziś pierwszy z nich: zapiekana kiszona kapusta. Danie bardzo energetyczne i smaczne.

Potrzeba:

2 kg mielonej wieprzowiny

2 kg kiszonej, obgotowanej kapusty, doprawionej Vegetą

1/2 kg ugotowanego ryżu

2-3 cebule

3 ząbki czosnku

odrobina smalcu

sos:

2 duże kubki śmietany

3 jajka

słodka papryka mielona

Vegeta

 Wykonanie:

Mięso mielone należy podsmażyć na smalcu, dodać pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Gdy mięso będzie podsmażone, cebulka i czosnek zmiękną, dodać ryż i doprawić do smaku.

Formę wysmarować smalcem i układać warstwami: obgotowaną kapustę, mielone mięso, kapustę, mielone mięso. Na górze powinna być kapusta.

Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić sporą ilością papryki mielonej i do smaku Vegetę. Zalać nim kapustę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę.

Wypróbowałam ten przepis z połowy wyżej wymienionych proporcji i dla mojej 4 osobowej rodziny i miałam obiad na 2 dni.

Jeśli chodzi o rodzaj papryki, to tak jak poinstruował mnie mój nowy znajomy, podstawą jest słodka papryka „rozpuszczalna” – jak ją nazywa. Jednak jeśli lubicie potrawy pikantne, wystarczy dodać paprykę „rozpuszczalną”ostrą w proporcjach, jakie lubicie.

Smacznego!

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch