Prawdziwym hitem letnich spotkań na świeżym powietrzu u moich znajomych jest zawsze sałatka z bobu z jogurtem. Doprawiona czosnkiem, solą, pieprzem, wymieszana z kaparami i otulona rukolą. Smakuje zawsze wybornie jako przystawka przed grillowanymi potrawami. Uwielbiam ją. Zawsze też bardzo szybko znika ze stołu, dlatego wybierając się do Joli warto być punktualnym, by się na nią załapać. Bo to, że ta sałatka będzie na stole, jest niemal pewne w 100%.
Zdjęcie Danuta Leszkowicz
A oto, jak ją przyrządzić:
1kg bobu
kubek gęstego jogurtu
1-2 ząbki czosnku roztarte z solą
1łyżka kaparów
2 garści rukoli
sok z cytryny ( do smaku)
sól
świeżo zmielony pieprz
Bób gotujemy al dente, studzimy i obieramy. Do jogurtu dodajemy roztarty czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Doprawiamy. Zalewamy sosem bób, ( jeśli jogurtu jest za mało, dodajemy więcej) dodajemy kaparki i obsypujemy rukolą. Koniec.
Polecam!
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch