Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Risotto z rukolą

Czary Penelopy: Risotto z rukolą

0

Dziś lekko i ekspresowo. Po biesiadnych i obfitych świętach proponuję posiłek niemalże dietetyczny, a jednak wyrafinowany i smaczny. Będzie to risotto z rukolą. Przepis ten znalazłam w książce Aleksandry Seghi pt.” Smaki Toskanii”. Jak zanotowała autorka, danie to pochodzi z Pizy i okolic tego miasta, gdzie od XV wieku uprawia się ryż arborio.

risotto

Potrzeba:

300g ryżu arborio

150g rukoli

75g masła

75g startego parmezanu

1 cebula

1 ząbek czosnku

250 ml białego wina

1 litr bulionu mięsnego

4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Na patelni polanej oliwą podsmażam pokrojone drobno czosnek i cebulę. Dodaję ryż, mieszam dokładnie i dolewam stopniowo wino oraz bulion. Autorka napisała, że należy wlać i wino i bulion jednocześnie i od razu. Ja jednak robię to stopniowo, czekając aż kolejne porcje płynów zostaną wchłonięte przez ryż. Wtedy to dodaję rozdrobnioną rukolę, masło oraz starty parmezan. Mieszam dokładnie, posypuję startym parmezanem i od razu podaję.

Na zdjęciu prócz bohatera tego odcinka zobaczycie też wianuszek z podsmażonych boczniaków, których usmażenie jest bardzo proste i chyba nie wymaga dodatkowych opisów.

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

Pobierz przepis w PDF