Dziś lekko i ekspresowo. Po biesiadnych i obfitych świętach proponuję posiłek niemalże dietetyczny, a jednak wyrafinowany i smaczny. Będzie to risotto z rukolą. Przepis ten znalazłam w książce Aleksandry Seghi pt.” Smaki Toskanii”. Jak zanotowała autorka, danie to pochodzi z Pizy i okolic tego miasta, gdzie od XV wieku uprawia się ryż arborio.
Potrzeba:
300g ryżu arborio
150g rukoli
75g masła
75g startego parmezanu
1 cebula
1 ząbek czosnku
250 ml białego wina
1 litr bulionu mięsnego
4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Na patelni polanej oliwą podsmażam pokrojone drobno czosnek i cebulę. Dodaję ryż, mieszam dokładnie i dolewam stopniowo wino oraz bulion. Autorka napisała, że należy wlać i wino i bulion jednocześnie i od razu. Ja jednak robię to stopniowo, czekając aż kolejne porcje płynów zostaną wchłonięte przez ryż. Wtedy to dodaję rozdrobnioną rukolę, masło oraz starty parmezan. Mieszam dokładnie, posypuję startym parmezanem i od razu podaję.
Na zdjęciu prócz bohatera tego odcinka zobaczycie też wianuszek z podsmażonych boczniaków, których usmażenie jest bardzo proste i chyba nie wymaga dodatkowych opisów.
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch
Pobierz przepis w PDF