Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Szparagowy dip z warzywami

Czary Penelopy: Szparagowy dip z warzywami

0

Jeden z ostatnich piątkowych wieczorów był wyjątkowo zimny i ponury. Za oknem szalała burza i padał rzęsisty deszcz. Siedzieliśmy w kuchni przy naszym wiekowym stole, słuchaliśmy listy przebojów w trójce, rozmawialiśmy, piliśmy herbatę z syropem z  kwiatów czarnego bzu i graliśmy w karty.

W sumie lubię takie wieczory, ale zazwyczaj w ten sposób spędzaliśmy czas zimą lub jesienią… Pomyślałam, że na taki karciany wieczór idealnie pasować będzie patera z warzywami i jakimś pysznym dipem. Bardzo lubię tego typu jedzenie. W środku sezonu szparagowego postanowiłam zrobić dip z zielonych szparagów. Patera z warzywkami stała na środku stołu i każdy z graczy miał do niej swobodny dostęp. Polecam taką lekką formę wieczornego posiłku i wspólnie spędzanego czasu.

Potrzebujemy:

pęczek zielonych szparagów

100g krótko dojrzewającego sera koziego,  fety lub po prostu sera w typie almette

1/2 łyżeczki cukru

10 g masła

1/2 pęczka pietruszki

1-2 łyżki jogurtu naturalnego

sok z połowy cytryny

sól

świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

 Szparagi myjemy, odcinamy stwardniałe końcówki. Jeśli szparagi są grubsze, to można obrać końce szparagów. Gotujemy warzywa w osolonej i posłodzonej wodzie z masłem.

Ugotowane szparagi wyjmujemy, odsączamy, obcinamy czubki i układamy na desce do krojenia. Następnie należy szparagi podzielić na dwie części. Jedną część miksujemy z pietruszką, serem , odrobiną jogurtu i sokiem z cytryny. Drugą część szparagów siekamy na 0,5 cm kawałeczki. Do zmiksowanej masy dodajemy kawałeczki szparagów,  doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dekorujemy obciętymi czubkami szparagów. Gotowe.

 Dodatkowo potrzeba:

kilka młodych marchewek obranych i pokrojonych w słupki

kilka łodyg selera naciowego, obranych i pokrojonych w słupki

1 duży ogórek obrany i pokrojonych w słupki

papryka pokrojona w słupki

krakersy

opcjonalnie ulubione paluchy (moje to grissini z rozmarynem)

Warzywa układamy promieniście na półmisku wokół miseczek z dipem. W moim zestawie była jeszcze pasta z ziaren słonecznika.

Smacznego!

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

Pobierz przepis w PDF

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch – projektant wnętrz, architekt, właścicielka i szefowa studia architektury wnętrz ARCHIDEKOR, niewielkiej pracowni projektowej mieszczącej się na poddaszu jednej z kamienic świdnickiego starego miasta. Pracownię prowadzi wspólnie z mężem – również architektem. Mama dwóch cudownych córeczek. W kuchni – czarodziejka. O jej wyjątkowym talencie przekonali się znakomici goście bankietów, urządzanych przy okazji Festiwalu Bachowskiego.

Poprzedni artykułFestiwal Reżyserii sprostał oczekiwaniom?
Następny artykułMagazyn Swidnica24.pl poleca