Wielkanocne śniadanie w bardzo wielu domach przebiega w sposób równie uroczysty jak wigilijna kolacja. Przy pięknie nakrytym stole zazwyczaj spotyka się cała rodzina. Moim marzeniem – jak i pewnie wielu innych gospodyń – jest to, by śniadanie było idealnie przygotowane i obfitowało w wiele smakołyków, a dodatkowo by stół kusił efektownym wyglądem. Prócz wielu mięsnych przetworów, wspaniałych wypieków i baranka nie może oczywiście zabraknąć jaj- symbolu odrodzenia – podawanych tego dnia na wiele sposobów. Najczęściej królują jajka w majonezie lub faszerowane różnymi pastami. By przełamać nieco ten stereotyp na śniadanie, proponuję przygotować jajka zapiekane. Przygotowanie zapiekanych jajek to bardzo prosty i efektowny przepis. Jajko jest niebywale delikatne i smaczne. Skomponowane z innymi składnikami może być bardzo wyrafinowaną potrawą.
Potrzeba:
Podaję przepis dla 4 osób:
4 małe, okrągłe foremki o średnicy 3-6 cm
4 plastry szynki (dowolnej ulubionej, najlepsza jest serrano lub prosciutto, ale może być szwarcwaldzka)
odrobina oleju do wysmarowania foremek
opcjonalnie: 4 suszone pomidory
4 plasterki mozzarelli
może być też podduszony szpinak lub podduszone grzyby
4 grzanki
rzeżucha, szczypiorek
sos chrzanowy
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Foremki naoliwiamy i wkładamy do nich po plasterku szynki – tak by utworzyło się coś w rodzaju koszyka. Do szynkowego koszyczka możemy włożyć albo plasterek mozzarelli albo pieczarki, albo szpinak, albo pomidory, a na górę wbijamy jajko. Gdy piekarnik jest już nagrzany, wkładamy foremki z jajkami i zapiekamy przez 10-12 minut. Idealne jajko jest wtedy, gdy białko jest ścięte, a żółtko po rozkrojeniu się rozlewa. Gotowe jajka wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na chwilkę. Wykładamy z foremek za pomocą łyżki na wcześniej przygotowane grzanki na talerzach, polewany np. sosem chrzanowym, dekorujemy rzeżuchą lub szczypiorkiem i podajemy.
Smakują wybornie.
Można pominąć inne dodatki, pozostawiając do zapiekania jedynie koszyk z szynki i wbite do niej jajko, a podając jajka, dodać świeże pomidorki.
Cudownej, rodzinnej atmosfery, miłości i zdrowia oraz radości ze wspólnego świętowania.
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch – projektant wnętrz, architekt, właścicielka i szefowa studia architektury wnętrz ARCHIDEKOR, niewielkiej pracowni projektowej mieszczącej się na poddaszu jednej z kamienic świdnickiego starego miasta. Pracownię prowadzi wspólnie z mężem – również architektem. Mama dwóch cudownych córeczek. W kuchni – czarodziejka. O jej wyjątkowym talencie przekonali się znakomici goście bankietów, urządzanych przy okazji Festiwalu Bachowskiego.