Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Ziemniaczane łódeczki

Czary Penelopy: Ziemniaczane łódeczki

0

Pamiętam z dzieciństwa, że podstawą niemal każdego obiadu – i to nie tylko w moim domu, lecz również w domach moich koleżanek- były ziemniaki. Zazwyczaj gotowane, rzadziej w postaci klusek czy placków. Moje dzisiejsze menu jest oczywiście bardziej urozmaicone niż przed laty. Ziemniaki nie pojawiają się tak jak wówczas 6 razy w tygodniu, a jedynie jeden lub dwa razy. Jeśli więc chcecie mieć je na stole, to tytułowe ziemniaczane łódeczki są ciekawą alternatywą dla gotowanych i tradycyjnie podanych ziemniaków. Jest to bardzo szybkie, pożywne i smaczne danie, które możecie wykonać w zabieganym tygodniu. Tak przyrządzone ziemniaczki bardzo smakują dzieciom, o czym już miałam okazję niejednokrotnie się przekonać.

 

Poniższy przepis jest na obiad dla 4 osób. Dla większej liczby osób należy proporcjonalnie zwiększyć ilość produktów.

Potrzebujemy:

4 duże ziemniaki

łyżeczkę kminku

40 dag chudego twarożku

8 łyżek mleka

2 łyżki oliwy/ oleju

ząbek czosnku(lub więcej)

4 jajka

garść pestek dyni

szczypiorek lub opcjonalnie rzeżuchę

biały pieprz

Ziemniaki umyłam i w mundurkach ugotowałam w osolonej w wodzie z dodatkiem kminku. (muszą być miękkie, ale nie rozgotowane). Jajka ugotowałam na twardo. Pestki dyni lekko uprażyłam na suchej patelni. Twarożek wymieszałam z mlekiem i oliwą. Doprawiłam solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jajka obrałam, pokroiłam w kostkę i dodałam do twarożku. Ugotowane ziemniaki obrałam, przekroiłam na pół, lekko wydrążyłam środek. To co wydrążyłam, dodałam do twarożku i dobrze całość wymieszałam. Do powstałych łódeczek nałożyłam farsz twarogowy, posypałam obficie pestkami dyni i szczypiorkiem. Do ziemniaków podałam mix sałat z sosem vinaigrette.

Smacznego!

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch