Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Miłosne kanapeczki na Noc Kupały

Czary Penelopy: Miłosne kanapeczki na Noc Kupały

0

Do najbardziej ekskluzywnych afrodyzjaków należą chyba owoce morza. O ich znakomitych właściwościach wiedziała już Afrodyta. A  któż lepiej zna się na afrodyzjakach, jeśli nie bogini miłości? To ona pierwsza nakazywała ponoć służącym komponować z nich potrawy przed miłosną nocą. Cynk, selen, witamina E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w owocach morza,  wpływają na płodność i sprawność seksualną. Najwięcej tych składników mają ostrygi. Według legend słynny Casanova zjadał ich jednorazowo 50 sztuk….

W ten weekend akurat wypada Wigilia św. Jana, która często utożsamiana jest z Nocą Kupały. Jeśli więc planujecie kolację z ukochaną osobą i zależy Wam na romantycznym nastroju,  przedstawiam poniżej menu, wykorzystujące kilka naturalnych afrodyzjaków!

Proponuję kawior i małe krewetki koktajlowe, które można dostać w każdym supermarkecie. Zrobimy maleńkie, afrodyzjakowe kanapeczki. Do tego polecam jeszcze szampana i truskawki.

Kanapeczki z kawiorem:

słoiczek dowolnego kawioru

opakowanie serka w typie almette lub bielucha

1 wyszorowana i sparzona cytryna

bagietka lub tosty

masło

pieprz

Jeśli macie bagietkę, pokrójcie ją na cieniutkie kromeczki i posmarujcie masłem. Następnie nałóżcie nożem sporą „ górkę” serka. Na serek kładziemy stożek kawioru. Z cytryny odkrawamy kilka plasterków. Plasterki dzielimy na malutkie trójkąciki i tymi kawałeczkami cytryny przystrajamy nasze kanapeczki. Na koniec można jeszcze skropić kawior kilkoma kroplami soku z cytryny. Gotowe. To wersja najprostsza miłosnych kanapeczek. Poniżej sposób bardziej czasochłonny.

Wersja z tostami

Odkrój z każdej strony skórki z tostów, wyrównując tym samym kromki. W tosterze podgrzej grzanki, następnie przekrój je na pół po przekątnej – tworząc trójkąty. Dalej postępuj jak w przepisie.

 Kanapeczki z avocado, krewetkami i mozzarellą

 100g ugotowanych lub podsmażonych krewetek

 3-4 pomidorków koktajlowych

 1 cytryna

 1 mozzarella

 1 duże avocado, obrane

 1/2 łyżeczki soli

 1 mały ząbek czosnku

 2-3 łyżki oliwy

 1 łyżeczka octu balsamicznego (lub 2 łyżeczki soku z cytryny lub 1 łyżeczkę octu i 1 łyżeczkę soku z cytryny)

 tosty  lub inne pieczywo

Z tostów robimy grzanki. Następnie kieliszkiem lub okrągłą wykrawarką do ciasteczek wykrawamy kółeczka. Smarujemy je masłem. Mozzarellę kroimy w plasterki i wykrawamy z niej kółeczka, które kładziemy na tostach. Na mozzarellę kładziemy plasterek pomidorka .

Avocado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i obieramy ze skórki. (Jeśli avocado jest dobrze dojrzałe- skórka schodzi w całości odklejając się od owocu). Kroimy w plasterki i jeszcze raz na pół, lub jeśli avocado jest duże plastry kroimy na 3 części.  Obficie skrapiamy sokiem z cytryny by avocado nie ściemniało. Kładziemy po kawałeczku na kanapeczki. Ugotowane lub podsmażone krewetki nabijamy na wykałaczkę, a wykałaczki z krewetką w kanapeczki. W miseczce robimy sosik. Łączymy ocet balsamiczny, sok z cytryny, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, energicznie mieszamy dodajemy oliwę i mieszamy do powstania emulsji. Nabieramy sosik na łyżeczkę i polewamy gotowe kanapeczki. Można całość posypać świeżo zmielonym pieprzem i gotowe.

Lekko, wykwintnie i bardzo afrodyzjakowo… A do tego proponuję dobrze schłodzonego szampana czy też dobre wino musujące. Najlepiej wytrawne np. prosecco lub cava. Najważniejsze podczas tej nocy było i jest odnalezienie miłości. Czego życzę wszystkim Czytelnikom!

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch