Była deszczowa sobota, więc, niestety, plany wyjazdu na wycieczkę za miasto legły w gruzach. Dzień upływał leniwie. Najpierw długie sobotnie śniadanie w łóżku (oczywiście z ulubionym na tę okazję daniem naszych córeczek – jajkami po benedyktyńsku), rozmowy przy kawie, lektura. Na pytanie zadane dzieciom – na co mają ochotę na obiad, otrzymałam odpowiedź: Mamusiu zrób pizzę… Pomyślałam, że to całkiem dobry pomysł.
Popołudnie w klimacie włoskim zdecydowanie mogło wynagrodzić nieprzychylność aury. Na przystawkę podałam sałatę z roszponki z pomidorkami, a danie główne – czyli pizzę – zrobiłam następująco:
Składniki dla 4 osób
7 g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 ząbki czosnku rozgniecione
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
250ml letniej wody
Wierzch pizzy:
sos z pomidorów
130 g sera typu mozzarella
1 łyżka posiekanych ziół natka pietruszki, oregano, bazylia
250 g dowolnych grzybów
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżki orzechów włoskich posiekanych
50g sera z niebieską pleśnią np. gorgonzola lub rokfor
oliwa do posmarowania wierzchu pizzy
sól
pieprz
natka pietruszki do przybrania
Przygotowanie:
Drożdże z cukrem wsypać do naczynia z miarką, wlać 50 ml wody i zrobić wgłębienie, wlać w nie oliwę, drożdże i resztę wody. Zarobić ciasto. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i wyrabiać 4-5 minut, aż stanie się gładkie. Ciasto ponownie umieścić w misce, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić na 30 minut, żeby wyrosło, podwajając swoją objętość. Wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść (2 minuty) i wygładzić dłońmi. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze i rozwałkować. Nie powinno mieć więcej niż 6 mm grubości, ponieważ w pieczeniu znów rośnie.
Pizzę pokryć sosem pomidorowym, brzeg pozostawić wolny. Na wierzchu rozmieścić ser i posypać ziołami. Grzyby umyć i pokroić w plastry. Olej rozgrzać na patelni lub w woku. Podsmażyć grzyby przez 2-3 minuty, potrząsając patelnią. Wyłożyć na pizzę razem z orzechami włoskimi. Ser pokruszyć i posypać pizzę. Pokropić oliwą, poprószyć solą, pieprzem.
Pizzę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 18-20 minut. Piec aż brzegi się zrumienią i ciasto będzie chrupiące. Dekorować natką pietruszki i podawać.
Taką pizzę z orzechami jedliśmy w Kortonie w Toskanii przed kilku laty. Do dziś pamiętam jej smak… Przepis na tę pizzę z orzechami znalazłam w książce kulinarnej „ Kuchnia Włoska”, z której korzystam niemal każdego dnia.
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch