Nugetsy to jedyna (oprócz lodów) potrawa, którą moje dzieci zjadają w popularnej sieci fast food. Tego typu „kotleciki” drobiowe uwielbiają chyba wszystkie dzieciaki. Któregoś dnia – zamiast robić klasyczne kotlety z piersi kurczaka – postanowiłam zrobić właśnie takie malutkie nugetsy na obiad. Miałam akurat opakowanie miksu sałat z roszponką. Przygotowałam sałatę, z dodatkiem pomidorów, ogórka, cebuli, obficie skropiłam cytryną, lekko posoliłam i popieprzyłam oraz polałam olejem z pestek winogron. Całość wymieszałam. Rozdzieliłam sałatę na 4 talerze. Na wierzch każdej porcji położyłam kilka nugetsów. Oddzielnie podałam sos czosnkowy. Towarzystwo zajadało aż miło. Jak oznajmiły mi córeczki, moje domowe nugetsy wyszły 100 razy smaczniejsze niż kupowane:) Ten przychylny komentarz spowodował, że zrobiłam je któregoś dnia, gdy odwiedził nas mały gość – wielki smakosz nugetsów. Obawiałam się, że takie domowe mu nie zasmakują (ze względu na brak „ulepszaczy smaku”), ale również zajadał je ze smakiem, maczając w ketchupie, a mi serce rosło z radości, że udało mi się go ugościć.
Danie dla 4 osób:
* 2 piersi z kurczaka
* 1 jajko
* 1 szklanka płatków kukurydzianych rozdrobnionych
* 1 szklanka bułki tartej
* ząbek czosnku
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* 1 łyżka oliwy lub oleju do marynaty
* olej do smażenia
* sól
dip:
* 1 łyżka majonezu,
* 1 kubeczek jogurtu
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* 1 ząbek czosnku
* sól
* pieprz
sałata:
* miks sałat – 1 opakowanie
* pół ogórka pokrojonego w dużą kostkę
* garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
* opcjonalnie oliwki
* sól
* pieprz do smaku
* sok z cytryny do smaku
* kilka łyżek oleju np. z pestek winogron
PS. zamiast dipu można podać ketchup
Pierś z kurczaka pokrój na podłużne paski, a paski jeszcze na pół – powstaną wtedy małe prostokąciki. Włóż do miski, oprósz solą, pieprzem, słodką papryką, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, skrop oliwą lub olejem dokładnie wymieszaj, wmasuj przyprawy w mięso i włóż do lodówki na 30 minut. Płatki kukurydziane pokrusz na mniejsze kawałeczki i przesyp na duży talerz. Dodaj bułkę tartą i wymieszaj panierkę. W miseczce roztrzep jajko. Kawałki kurczaka obtaczaj w jajku, następnie w panierce. Usmaż w rondlu na głębokim oleju na rumiano lub rozłóż nugetsy na brytfannie, skrop olejem i piecz około 30 minut w 180 stopniach.
Składniki sałatki mieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy, polewamy olejem. Dzielimy na porcje. Na wierzch każdej porcji kładziemy kilka nugetsów.
Składniki dipu mieszamy i doprawiamy do smaku. Podajemy go w oddzielnej miseczce. Nugetsy maczamy w dipie i zajadamy. Smacznego!
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch