Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Torcik na Dzień Kobiet

Czary Penelopy: Torcik na Dzień Kobiet

1

Chyba nikogo nie trzeba  specjalnie przekonywać do czekolady.  Ta kusząca słodycz w każdej formie smakuje inaczej, ale zawsze jest pyszna.  Biała, mleczna, gorzka, z orzechami, na gorąco, z migdałami czy rodzynkami – zawsze smakuje wybornie.  Nie mogąc oprzeć się pokusie, często po nią sięgamy. I nic dziwnego, ponieważ oprócz walorów smakowych jest także bardzo pożyteczna – poprawia nastrój, osłabia destrukcyjny wpływ stresu i jest źródłem wielu cennych dla człowieka składników.

Jak się pewnie już domyślacie, chcę Wam zaproponować przepis z czekoladą w roli głównej. Wykwintny a jednocześnie prosty deser czekoladowo-kawowy. Od wielu lat, gdy pytam rodzinę, jaki tort przygotować z okazji np. urodzin, odpowiedź pada prawie zawsze ta sama: tort czekoladowy. Znakomicie sprawdzi się także jako prezent na Dzień Kobiet.

Nie jest to klasyczny tort wielowarstwowy przekładany masą czekoladową. Jego niepozorny wygląd może u niejednego wywołać kpiący uśmiech. Jednak już po pierwszym kęsie każdy zrozumie, jak wielki popełnił błąd, przedwcześnie oceniając ten deser. Delikatna konsystencja rozpływająca się w ustach, smak i aromat zawładną Waszymi wszystkimi zmysłami i wprowadzą w błogi nastrój. A zatem – do dzieła!

Składniki:
400 g posiekanej gorzkiej czekolady (ja daję gorzką i mleczną -pół na pół)
1 1/3 szklanki śmietany kremówki
150 g masła + 1 łyżka do wysmarowania formy
6 jaj
1 szklanka cukru
100 ml espresso

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 100º C. Wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia dno i ścianki tortownicy o średnicy 25 cm. Włożyć posiekaną czekoladę do dużej miski. Podgrzać śmietanę z masłem, nie doprowadzając do wrzenia. Zalać czekoladę gorącą śmietaną i odstawić na 1 minutę. Wymieszać mikserem. Za pomocą trzepaczki wymieszać w drugiej misce jajka, cukier oraz espresso i połączyć z czekoladową mieszaniną. Wymieszać składniki mikserem na wolnych obrotach, aż do samego dna naczynia. Przelać masę do przygotowanej formy i piec 2,5 do 3 godzin, aż tort zestali się przy ściankach tortownicy, a pośrodku będzie jeszcze dość miękki. Nie wyjmując tortu z formy, ostudzić go do temperatury pokojowej. Wstawić na noc do lodówki, przed pokrojeniem na porcje. Kroić gorącym, suchym nożem.

Tort kawowo- czekoladowy można podawać z konfiturą owocowo-imbirową lub pomarańczową oraz creme fraiche.

Creme fraiche, delikatna, tłusta, kremowa francuska śmietana, idealna do sosów i zup, wspaniała do świeżych owoców idealnie nadaje się jako dodatek do ostrych meksykańskich potraw. Bardzo trudno ją dostać na naszym rynku. Oto wskazówka, jak w prosty sposób można ją samemu zrobić w domu. Kubeczek śmietanki 30% zakwaszamy 4 łyżkami maślanki. Mieszamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej do następnego dnia. Następnie wkładamy kubeczek do lodówki. Śmietana powinna zgęstnieć i nabrać lekko kwaśnego smaku.

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch