Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Marokańskie klopsiki

Czary Penelopy: Marokańskie klopsiki

1

Jakiś czas temu, na antenie mojego ulubionego radia pani redaktor opowiadała o tym, jak ważne jest jedzenie czosnku i cebuli oraz innych przypraw i ziół, które mają nie tylko działanie zdrowotne, ale też wspaniale urozmaicą i ubogacą nasze menu. Jako przykład podała kuchnię marokańską, w której występuje bardzo duży wachlarz tych przypraw – czosnek, kolendra, cynamon, imbir, kmin, szafran, kardamon, sezam, papryka, mięta, oregano. Przyprawy te są charakterystyczne dla każdej kuchni arabskiej. A ponieważ kuchnia marokańska ma dość silne wpływy kuchni śródziemnomorskiej, obficie używa się w niej także oliwy, oliwek i cytrusów. Z warzyw najpopularniejsze są bakłażany, cukinie i pomidory, a główne dania mięsne przygotowywane są z jagnięciny, wołowiny i drobiu. Kuchnia marokańska jest pikantna, aromatyczna i wyrazista. Na koniec audycji zaproponowano klopsiki z jagnięciny. Zapamiętałam kilka podstawowych składników i rozpoczęłam poszukiwania odpowiedniego przepisu.

Oto co znalazłam na stronie „Ugotuj to”: Pulpeciki marokańskie w pomidorowym sosie. Danie nie tylko aromatyczne, lekko pikantne ale też bardzo smaczne. Mimo dużej liczby składników, jest proste do przygotowania. Marokańskie aromaty przeniosą Was w to egzotyczne miejsce oraz wspaniale rozgrzeją i wprawią w dobry nastrój.

Zamiast mielonej jagnięciny dałam mięso wołowe.

Potrzebujemy:

50 dag mielonej lub siekanej jagnięciny

6-7 gałązek natki

2 garści ryżu

1 cebula

1 jajko

1-2 ząbki czosnku

1 duża puszka pomidorów

trochę koncentratu pomidorowego

sok z cytryny

oliwa

po 1/2 łyżeczki pieprzu

soli

cynamonu

kolendry i kminu rzymskiego

Przygotowanie:

Mięso zagnieć z posiekaną natką, cebulą, czosnkiem, jajkiem i przyprawami. Do masy dodaj ryż i jeszcze raz dobrze zagnieć. Z masy ulep kulki i usmaż je w głębokiej oliwie. Włóż do rondla, wlej pomidory z puszki razem z zalewą i dodaj nieco koncentratu pomidorowego. Duś w przykrytej patelni lub wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 200°C, aż ryż w klopsikach będzie miękki, a sos zgęstnieje. Trwa to około 30 minut. Teraz przypraw do smaku sokiem z cytryny. Możesz podawać z sałatą, arabskim chlebkiem, kaszą kuskus albo ryżem basmati. Ponieważ ryż jest w klopsikach, ja podałam klopsiki tylko z surówką z białej kapusty. Niebo w gębie!

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

PS. Do sosu pomidorowego dodaję szczyptę cukru i cynamonu.