Pewnie za sprawą aury za oknem, moje myśli powędrowały do ubiegłorocznych wakacji, które spędziliśmy nad polskim morzem. Ponieważ nie preferujemy biernego spędzania czasu (leżąc dzień po dniu na tej samej zaludnionej plaży) każdego dnia wraz z dziećmi wyjeżdżaliśmy na wycieczki – szukając pięknych, mało uczęszczanych plaż, odwiedzając znane nam już i lubiane miejsca oraz odkrywając nowe. Jednym z celów naszych wypadów był Hel. Gdy tam dotarliśmy i zaliczyliśmy jedną z miejscowych atrakcji – fokarium, zaskoczyła nas ulewa. Umykając przed deszczem schroniliśmy się w jednej z knajpek. Prócz lokalnego specjału (przepysznej zupy rybnej) zamówiliśmy sobie placki ziemniaczane ze śmietaną i wędzonym łososiem. Danie – choć w karcie figurowało jako przystawka – dla mnie i córeczek okazało się wystarczające, by zaspokoić głód. Po takim obiedzie mieliśmy siły do zdobycia kolejnej latarni morskiej oraz spaceru na cypel – najbardziej wysuniętą w morze część Helu.
Na najbliższy weekend proponuję Wam zatem placki ziemniaczane, które w towarzystwie czosnkowo-koperkowo-śmietanowego dipu i wędzonego łososia są bardzo karnawałową „przekąską”. Szczególnie polecaną, gdy trzeba mieć siłę i energię do całonocnej zabawy.
Potrzeba:
* 1 kg ziemniaków
* 1-2 jajka
* 1 duża cebula
* 2 ząbki czosnku
* 4-5 łyżek mąki
* sól
* pieprz
* olej
* 1 nieduża cukinia (opcjonalnie)
* garść tartego żółtego sera (opcjonalnie)
dipy do placków:
* 200 g wędzonego łososia
* kubek kwaśnej śmietany lub jogurtu
* koperek
* 1/2 cytryny
* łyżka dobrego majonezu
* ząbek czosnku
Ziemniaki umyć, obrać. Zetrzeć na tarce (małe lub duże otwory, jak lubimy). Podobnie zrobić z cukinią i cebulą. Czosnek przecisnąć przez praskę. Jajko roztrzepać. Wymieszać razem wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem. Placuszki smażyć z obu stron na brązowo. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik. Przekładamy na talerz.
Przygotowujemy dwie małe miseczki: do jednej dajemy łyżkę majonezu, połowę kubka śmietany lub jogurtu, wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy siekany drobno koperek, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do drugiej miseczki dajemy resztę śmietany lub jogurtu. Ewentualnie dodajemy odrobinę soku z cytryny.
Część placków dekorujemy dipem czosnkowym i kawałeczkami wędzonego łososia oraz gałązką koperku, część placków dekorujemy kleksem śmietany. Proste, sprawdzone danie – za sprawą dodatków iście karnawałowe.
Smacznego.
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch
P.S.
Placki można też ubogacić dodając tatrą cukinię, jabłko czy łyżeczkę majeranku. Dodanie tartego żółtego sera spowoduje, że placki będą bardziej chrupiące.