Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Słodkie ule

Czary Penelopy: Słodkie ule

1

Najwyższy czas pomyśleć o tym, jakie smakołyki znajdą się na naszych świątecznych stołach. Pierwsza moja propozycja pochodzi ze Śląska, na którym nie ma chyba żadnej poważnej imprezy, na której te słodkości by się nie pojawiły. Wesele, chrzciny, urodziny  czy święta, na biesiadnych stołach królują ule. Nie piszę oczywiście o drewnianych domkach pszczół, lecz o fenomenalnych ciasteczkach w kształcie ula, o mocno spirytusowym lub rumowym nadzieniu. Wykonanie ich jest bajecznie proste, pod warunkiem, że ma się foremki do ich zrobienia. Dlatego też przepis na ule podaję w miarę wcześnie, byście mogli jeszcze przed świętami takie foremki sobie kupić. Można je nabyć w popularnym serwisie aukcyjnym wpisując „ule”, lub w Czechach w sklepach z akcesoriami kuchennymi (tak przynajmniej jest w okolicach Cieszyna i Ostrawy). W zestawie są 3 (różnej wielkości) otwierane, plastikowe foremki .

Jestem wielką fanką owych uli. Zresztą moi przyjaciele i znajomi również je pokochali, odkąd ich zapoznałam z tymi ciasteczkami. Całe szczęście nie mają foremek, więc sami ich nie robią – a ja mam wielką przyjemność w tym, że mogę ich rozpieszczać. A że czas świąteczny to czas rozpieszczania – nie ma na co czekać – do dzieła.

Ule orzechowe

przepis na ok. 20 średnich uli

,,ciasto”

200g orzechów mielonych włoskich lub kokosu

200g cukru pudru,

1 białko lub 3 łyżki mleka

cukier puder do obsypywania foremki

oraz opłatki, przycięte wafelki, lub biszkopciki

Wszystko dobrze wyrobić, foremkę wysypać cukrem pudrem i zamknąć. ,,Ciastem”  wypełnić  foremki i wydrążyć otwór  np. okrągłym trzonkiem drewnianej łyżki lub palcem maczanym w cukrze pudrze. Włożyć wypełnianie i przyłożyć biszkopt lub wycięty z wafli krążek. Foremkę położyć i otworzyć, przytrzymując kciukami z tyłu foremki.

masa 1:
50 g masła,
50g cukru pudru,
50g likieru adwokat lub kieliszek spirytusu

Jeśli masa po dodaniu spirytusu zrobi się zbyt wodnista można ją zagęścić mlekiem w proszku

lub:

masa 2

50g cukru pudru

60g masła

1/2 cukru waniliowego,

żółtko,

2 łyżki spirytusu lub wódki,

Utrzeć razem wszystkie składniki, masy i faszerować ule.

Ule kakaowe

200 g mielonych herbatników

200 g cukru pudru

50 g miękkiego masła

2 łyżki kakao

2 łyżki mleka

kieliszek rumu lub spirytusu

Sposób wykonania jak wyżej. Można zrobić taką samą masę jasną. Ja często robię nadzienie czekoladowo-spirytusowe, wystarczy do masy dodać trochę rozpuszczonej czekolady lub kakao. Prócz masy można włożyć jeszcze wisienkę z nalewki i ciastko zakleić wafelkowym krążkiem.

Gwarantuję Wam, że jeśli zdecydujecie się wypróbować ten przepis to będziecie zachwyceni efektem, a ule na stałe zagoszczą na Waszych świątecznych (i nie tylko) stołach.

PS Na zdjęciu są ule orzechowe, kokosowe, kakaowe oraz mocno czekoladowe.

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch