Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Wykwintna kartoflanka

Czary Penelopy: Wykwintna kartoflanka

1

Mimo że uwielbiam tradycyjną kartoflankę (taką jak robi moja mama: na wędzonce, z podsmażonymi  krążkami pora), to dziś chcę Wam zaproponować zupę, która zachwyciła mnie swoją prostotą a jednocześnie wykwintnością.  Często serwuję ją podczas rodzinnych obiadów.  Jej delikatność i aksamitna konsystencja zmyliła już niejednego biesiadnika. Nikt bowiem nie jest w stanie odgadnąć jej – tak przecież zwyczajnych – składników. Bardzo łatwa  i szybka w wykonaniu, a za sprawą dodanego do niej wina – nietuzinkowa w smaku. Musicie się więc już domyślać, że ta zupa smakuje niesamowicie 🙂

Potrzeba:

2 łyżki oleju

6 ząbków czosnku

500 g ziemniaków

1,5 l bulionu warzywnego (jeśli nie masz, może być woda)

0,5 szklanki białego wytrawnego wina

kubek śmietany (można pominąć)

sól

pieprz

groszek ptysiowy (ja najbardziej lubię taki chrupiący- backerbsen soup pearls z lidla)

Przygotowanie:

Podgrzej olej w garnku, wrzuć obrane ząbki czosnku, obsmaż je delikatnie, lekko rumieniąc i dodaj pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Wymieszaj i duś 2 – 3 minuty. Wlej niewielką ilość bulionu (1-2 cm nad ziemniaki), a gdy ziemniaki zmiękną wszystko zmiksuj.  Dodaj pół szklanki białego wina. Dolej tyle bulionu, aby zupa pozostała dość gęsta. Następnie dodaj 18%  śmietankę. Zagotuj, dopraw solą, czarnym pieprzem.   Jeśli zupa jest zbyt gęsta, to jeszcze podlej bulionem.  Zupę wlej na talerz. Na wierzchu zrób kleks ze śmietany.Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

To jedna z moich ulubionych zup. Robiłam ją wiele razy i w różnych konfiguracjach: czasami bez wina tylko na bulionie warzywnym. Wtedy rozcieńczałam ją np. bulionem i mlekiem (to zamiast śmietany). Za każdym razem była wyśmienita.

Smacznego

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

Poprzedni artykułPotrzeba matką wynalazku
Następny artykułZnanenieznane.pl – Śląskie Davos w górskiej dolinie