Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Pomidorówka, którą skusiłam Adama…

Czary Penelopy: Pomidorówka, którą skusiłam Adama…

0

Zupa pomidorowa – gęsta, aromatyczna, koniecznie z marchewką, zabielana śmietaną, pachnąca czosnkiem i podawana z ryżem. Mało kto takiej zupy nie lubi.

Właśnie tę zupę bardzo często gotowałyśmy z moją przyjaciółką Marzenką w akademiku w czasach studenckich. Był to istny rarytas w porównaniu z powszechnie przez studentów zjadanymi chińskimi zupkami kuksu. Taka pachnąca zupa przyciągała swoim aromatem wielu chętnych…wśród nich był Adam, który pozostał jej fanem do dziś:) W tamtych czasach używałam jeszcze kostek bulionowych. Teraz sama gotuję buliony jarzynowe lub mięsne. Podam Wam dziś dwie wersje zupy pomidorowej. Wersję studencką, którą kiedyś gotowałam i dzisiejszą ze świeżych pomidorów.

Wersja studencka:

1-2 obrane i pokrojone w plasterki marchewki

1 ząbek czosnku

kostka bulionowa

słoik koncentratu pomidorowego

mały kubek śmietany

woreczek białego ryżu

sól, pieprz

Do dwulitrowego garnka nalej wody, wrzuć kostkę rosołową i pokrojoną w plasterki marchewkę i gotuj. Gdy woda się zagotuje, dodaj koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszaj, dopraw solą, wyciśnij czosnek i gotuj chwilę. Równolegle w drugim garnku ugotuj ryż wg instrukcji na opakowaniu. Zupę zabiel śmietaną (zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy, w ten sposób śmietana wlana do zupy się nie zwarzy.)

Na talerz wyłóż ryż, zalej zupą, posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem, ewentualnie posyp natką zielonej pietruszki. Udekoruj kleksem śmietany.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów:

1 kg pomidorów

1l bulionu warzywnego lub mięsnego

1 duża cebula

3 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

łyżeczka cukru

listek laurowy

2 marchewki (ugotowane)

śmietana

ryż- szklanka

natka pietruszki

sól pieprz

Na rozgrzanym tłuszczu przesmaż posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj pokrojone pomidory, posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, łyżeczkę cukru. Duś na małym ogniu, aż do powstania jednolitej masy. Przetrzyj przez gęste sito i zmieszaj ze śmietaną (można do śmietany dodać mąki). Zostaw sobie trochę śmietany, by na koniec udekorować danie. Do pasty pomidorowej dodaj wywar, listek laurowy, dopraw solą, pieprzem  i gotuj jeszcze kilka minut. Na talerz wyłóż ugotowany ryż i zalej zupą. Udekoruj kleksem śmietany i natką pietruszki lub bazylii.

Zamiast ryżu proponuję grzaneczki na maśle smażone. Jeśli lubicie gęstą zupę, proponuję zamiast mąki do zagęszczenia zupy użyć ośródki z bułki. Tę bułkę należy dać do garnka razem z pomidorami i razem z nimi przetrzeć przez sito.

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch