Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Lekki torcik z truskawkami

Czary Penelopy: Lekki torcik z truskawkami

0

W tym roku wcześniej niż zwykle rozpoczęło się truskawkowe szaleństwo. Cieszymy się słodkim i odurzającym zapachem truskawek, ich kuszącym wyglądem, podniecającym smakiem, ale też korzystnym wpływem na nasz organizm.

Truskawki, jak wiecie, rosną na maleńkich krzaczkach tuż przy ziemi. Delikatne gałązki z trudem utrzymują ciężkie owoce, które choć prężą się do słońca, pozostają skromne, z lekko opuszczonymi główkami. Ale ich mało ciekawe chwile trwają tylko do momentu zerwania. Wtedy to bowiem zaczyna się oszałamiająca kariera. Wyzwolone, pysznią się w koszykach, kusząc swoim powabem. Z totalnych nizin trafiają na salony, gdzie czeka je wyśmienita zabawa w towarzystwie króla trunków – szampana. Również bita śmietana, bezy, lody, ciasta czy babeczki kochają ich towarzystwo i zdecydowanie zyskują na smaku, gdy mają je w swoim składzie.

Zajadajcie się więc nimi do woli – choć myślę, że w tym przypadku nie trzeba specjalnie nikogo namawiać;)

Dziś mam dla Was przepis na niezwykle lekki truskawkowo – śmietanowy torcik, który zrobiłam na urodziny swojego męża. Bez mąki i jaj, a więc prawie bez kalorii:)

Składniki:

75 dag truskawek

3 łyżki żelatyny

50 ml gorącej wody

½ szklanki cukru

200 ml śmietanki 30-36%

1 cukier waniliowy

250 g serka homogenizowanego

listki świeżej mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuszczamy w 50ml gorącej wody. Truskawki miksujemy z cukrem. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym, następnie mieszamy z serkiem i 1/3 żelatyny.

Masę truskawkową łączymy z pozostałą żelatyną i wylewamy do tortownicy . Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia masy. Gdy masa stężeje, wykładamy masę serową. Zostawiamy na kilka lub kilkanaście godzin w lodówce. Przed podaniem dekorujemy miętą i truskawkami.

Do tego lampka szampana i niebiański, afrodyzjakowy deser gotowy!

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch