Święcimy już od średniowiecza

    1

    Nawet ci, którzy niespecjalnie praktykują wiarę katolicką, w Wielką Sobotę gremialnie stawiają się w kościołach z koszyczkami. – Gdybym was tylu widział na mszach świętych… – co roku wzdychają księża podczas święcenia pokarmów.

    Zwyczaj święcenia pokarmów nie jest rozpowszechniony w Europie. Poza Polską jest kultywowany tylko w niektórych regionach Austrii. Pokarmy błogosławiono już w VII wieku, a od XII wśród nich znajdują się chleb i jajka. Niewykluczone, że zwyczaj ma korzenie jeszcze w czasach pogańskich.

    W koszyczku obowiązkowo musza się znaleźć jajka jako symbol życia (często w postaci pisanek lub kraszanek), baranka symbolizującego Zmartwychwstałego Chrystusa, sól kuchenna chroniąca przed zepsuciem, chleb, wędlinę, pieprz, ciasta. Koszyczek tradycyjnie ozdabia się bukszpanem i nakrywa biała serwetą.