Uwielbiam świąteczne spotkania w gronie rodzinnym, gdy mogę zapomnieć o codziennych obowiązkach, o pracy, o szybkim tempie codziennego życia. Gdy dzielimy się jajkiem i składamy sobie serdeczne życzenia chciałabym, żeby zatrzymał się czas… Bo to czas szczególny, spędzany razem, mimo iż na co dzień dzielą nas setki kilometrów… Zasiadamy do stołu i rozkoszujemy się swoim towarzystwem oraz smakiem przygotowanych świątecznych rarytasów: faszerowanych jajek, jajek w majonezie, szynkami, pasztetami i pieczeniami, chrzanem, sałatkami i oczywiście świeżym, chrupiącym pieczywem własnoręcznie upieczonym.
Chciałabym dziś podzielić się z Wami przepisem na pieczony boczek (który rok rocznie piekę tylko z okazji świąt wielkanocnych) oraz na pyszną zupę chrzanową jako alternatywę dla tradycyjnego żurku.
Pieczony boczek
1 kg surowego boczku (ja miałam 1,5 kg)
sól
6 ząbków czosnku
2 łyżki rozmarynu
łyżka suszonego majeranku
kilka gałązek świeżego rozmarynu
Płat boczku solimy, nacieramy roztartym czosnkiem, posypujemy majerankiem i zwijamy w roladę. Roladę ciasno związujemy dratwą, nacinamy, solimy, obtaczamy w majeranku i rozmarynie (ja używam suszonego i świeżego). Pieczemy 2h w 200 stopniach. Zapachy z piekarnika przyciągają wszystkich domowników do kuchni. Możecie też się spodziewać wizyty sąsiadów zwabionych zapachami na klatce schodowej;)
Upieczona rolada z chrupiącą skórką, pachnąca czosnkiem i rozmarynem, smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja podaję ją zwykle na zimno – pokrojoną w cienkie plasterki w towarzystwie chrzanu i sałatki jarzynowej.
Zupa chrzanowa( dla 4 osób)
4 jajka ugotowane na twardo
4 białe kiełbasy
1 korzeń chrzanu( lub mały słoiczek tartego chrzanu)
1 duża cebula
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki pszennej
sok z 1 cytryny
1-2 liście laurowe
po 5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
Zagotować 2,5 litra wody z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem oraz obraną cebulą. Dodajemy kiełbasę i gotujemy 1,5 h na małym ogniu. Chrzan obrać, umyć, zetrzeć dodać do wrzątku. Gotować 5-10 min. przecedzić. Mąkę rozmieszać z 2 łyżkami zimnej wody, wlać do zupy zagotować, zdjąć z ognia. Zupę doprawić sokiem z cytryny, wlać śmietanę, dołożyć obraną ze skóry, pokrojoną w kostkę białą kiełbasę, posypać posiekanymi jajkami.
Smacznego!
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch