Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Świąteczne pyszności

Czary Penelopy: Świąteczne pyszności

3

Uwielbiam świąteczne spotkania w gronie rodzinnym, gdy mogę zapomnieć o codziennych obowiązkach, o pracy, o szybkim tempie codziennego życia. Gdy dzielimy się jajkiem i składamy sobie serdeczne życzenia chciałabym, żeby zatrzymał się czas… Bo to czas szczególny, spędzany razem, mimo iż na co dzień dzielą nas setki kilometrów… Zasiadamy do stołu i rozkoszujemy się swoim towarzystwem oraz smakiem przygotowanych świątecznych rarytasów: faszerowanych jajek,  jajek w majonezie, szynkami, pasztetami i pieczeniami, chrzanem, sałatkami i oczywiście świeżym, chrupiącym pieczywem własnoręcznie upieczonym.

Chciałabym dziś podzielić się z Wami przepisem na pieczony boczek (który rok rocznie piekę tylko z okazji świąt wielkanocnych) oraz na pyszną zupę chrzanową jako alternatywę dla tradycyjnego żurku.

Pieczony boczek

1 kg surowego boczku (ja miałam 1,5 kg)

sól

6 ząbków czosnku

2 łyżki rozmarynu

łyżka suszonego majeranku

kilka gałązek świeżego rozmarynu

Płat boczku solimy, nacieramy roztartym czosnkiem, posypujemy majerankiem i zwijamy w roladę. Roladę ciasno związujemy dratwą, nacinamy, solimy, obtaczamy w majeranku i rozmarynie (ja używam suszonego i świeżego). Pieczemy 2h w 200 stopniach. Zapachy z piekarnika przyciągają wszystkich domowników do kuchni. Możecie też się spodziewać wizyty sąsiadów zwabionych zapachami na klatce schodowej;)

Upieczona rolada z chrupiącą skórką, pachnąca czosnkiem i rozmarynem, smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja podaję ją zwykle na zimno – pokrojoną w cienkie plasterki w towarzystwie chrzanu i sałatki jarzynowej.

Zupa chrzanowa( dla 4 osób)

4 jajka ugotowane na twardo

4 białe kiełbasy

1 korzeń chrzanu( lub mały słoiczek tartego chrzanu)

1 duża cebula

1 szklanka kwaśnej śmietany

2 łyżki mąki pszennej

sok z 1 cytryny

1-2 liście laurowe

po 5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

Zagotować 2,5 litra wody z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem oraz obraną cebulą. Dodajemy kiełbasę i gotujemy 1,5 h na małym ogniu. Chrzan obrać, umyć, zetrzeć dodać do wrzątku. Gotować 5-10 min. przecedzić. Mąkę rozmieszać z 2 łyżkami zimnej wody, wlać do zupy zagotować, zdjąć z ognia. Zupę doprawić sokiem z cytryny, wlać śmietanę, dołożyć obraną ze skóry, pokrojoną w kostkę białą kiełbasę, posypać posiekanymi jajkami.

Smacznego!

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

Poprzedni artykułTkanie życia: Władysław Duduś
Następny artykułTryzna. Literatura podszyta filmem