Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Śmietankowe babeczki

Czary Penelopy: Śmietankowe babeczki

0

Chciałabym zaproponować Wam dziś dziecinnie proste i przepyszne śmietankowe babeczki. Dziecinnie proste, ponieważ pochodzą z książki kucharskiej moich córeczek pt. Słodki rok Kuby i Buby . Polecam tę pozycję wszystkim mamom. Każdy przepis poprzedzony jest zabawną historyjką, co wprawi w dobry humor nie tylko dzieciaki. Babeczki te robiły moje córeczki już kilka razy (z niewielką pomocą mamy) i zawsze nam pysznie wyszły.

Składniki:

małe rączki dzieci, które chętnie wyrobią ciasto i wylepią babeczki

1 i ½ kubka mąki pszennej

1 kostka masła

pół kubka cukru pudru

3 żółtka

budyń śmietankowy

Ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu. Pozostaw go do wystygnięcia. Mąkę wysyp na blat, dodaj do niej cukier puder, masło, żółtka – i wszystko zagnieć. Jeśli masło jest za twarde, zaczekaj chwilę, nim zaczniesz je siekać. Następnie podziel ciasto na dwie równe części – z jednej utocz 25 kuleczek. Każdą kuleczkę wrzuć do babeczkowej foremki i wylep boczki. Foremki z ciastem schowaj do lodówki. Po pół godzinie wyjmij babeczki, wypełnij je zimnym budyniem i zalep plasterkami zrobionymi z drugiego ciasta. Piecz babeczki przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Gotowe babeczki można udekorować czekoladą, lukrem, kolorowymi cukiereczkami. Jak widać na zdjęciu, my swoich nie zdążyłyśmy udekorować bo….wyszły….

Babeczki te można przygotować na majówkę, na przyjęcie dla dzieci lub na zwykły podwieczorek. Smakują i dorosłym, i dzieciom. Polecam.

Poprzedni artykułNowy wokal w RH+
Następny artykułTkanie życia: Pierre Bodin