W Polsce działa kilkadziesiąt zakładów piwowarskich. Są wśród nich browary przemysłowe, rzemieślnicze i restauracyjne. Sprawdźmy, czy wizyta w browarze może być alternatywą dla turystów.
Tyskie Browarium
Browar w Tychach został założone przez rodzinę Promniców w 1629 r. Prawie 200 lat później wprowadzono pierwszy system butelkowania piwa. Następnym etapem w historii browarnictwa w Tychach było powiększenie przedsiębiorstwa o chłodnię, warzelnię, młyn i lodownię. W 2004 r. zostało otwarte pierwsze w Polsce Tyskie Muzeum Piwowarstwa.
Obecnie w Muzeum można poznać historię browaru, prześledzić produkcję piwa lub nauczyć się degustowania za pomocą różnych technik.
Obiekt znajduje się na Szlaku Zabytków Techniki Województwa Śląskiego.
Muzeum Browaru Żywiec
Początki browarnictwa w Żywcu sięgają średniowiecza. Wówczas miasto otrzymało przywilej uprawy jęczmienia i warzenia piwa. Przedsiębiorstwo Browar Żywiec zostało zarejestrowane w 1856 r. Odwiedzając Żywiecczyznę konieczcie zajrzyjcie do Muzeum Browaru Żywiec. To miejsce osobliwe. 1600 m2 historii browarnictwa, którą przeplata się z nowoczesnością. Dowiecie się jak produkowano piwo kiedyś, a jak to się robi dziś. W trakcie wycieczki po muzeum możecie dotknąć niemal wszystkiego, w tym sprawnych urządzeń służących do produkcji piwa. Można też poznać sposób działania XIX-wiecznej pracowni architektonicznej, zakładu bednarskiego czy drukarni. Co więcej, na terenie browaru znajduje się piwiarnia, która oferuje degustację wszelkich gatunków piwa produkowanych na terytorium zakładu oraz różnego rodzaju potrawy regionalne. Muzeum Browaru Żywiec angażuje wszystkie zmysły odwiedzających go osób i podobnie jak Tyskie Browarium znajduje się na Szlaku Zabytków Techniki Województwa Śląskiego.
Muzeum Browarnictwa Lwówek Śląski
Lwówek Śląski to jedno z najstarszych miast na Dolnym Śląsku, które zachowało wspaniały, staromiejski klimat. W 1219 r. książę Henryk I Brodaty nadał osadzie przywilej mili piwnej oraz prawa miejskie. Fani złocistego trunku będą zachwyceni wizytą w Lwówku. Miasto może pochwalić się ponad 800-letnią tradycją warzenia piwa. Od 2010 r. można zwiedzać z przewodnikiem zabytkowy browar oraz Muzeum Browarnictwa.
Browar Mieszczański
Browar Mieszczański we Wrocławiu został wybudowany przez Roberta Heina w 1894 r. Zatrudniał ok. 100 osób. Piwo warzono tu do 1945 roku. W końcowej fazie II Wojny Światowej, podczas oblężenia Wrocławia, browar uległ zniszczeniu. Od początku 2004 r. w browarze uruchomiono pierwsze działalności. Obecnie Browar Mieszczański to miejsce różnorodnej aktywności twórczej. Na co dzień funkcjonuje tu galeria sztuki i oczywiście klub (dawna sprężarkownia). Nastrojowe miejsce utrzymane w stylistyce industrialnej. Czerń ścian współgra z wkomponowanymi we wnętrze, oryginalnie zachowanymi sprężarkami i drewnianą 100 letnią podłogą.
Więcej propozycji wycieczek na znanenieznane.pl