Jak umilić sobie zimowy wieczór? Dobrym pomysłem jest smaczny deser. Agata Nicpoń, szefowa restauracji w świdnickim hotelu Fado podpowiada, jak przyrządzić czekoladowe fondante.
Składniki :
5 jajek
5 żółtek
75 g mąki
250 g gorzkiej czekolady
125 g cukru
250 g masła
bułka tarta do wysypania foremek
Przygotowanie:
Foremki wysmarować masłem i wysypać wnętrze foremek bułką tartą . Utrzeć jajka z żółtkami i cukrem na puszystą masę. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem. Do masy jajecznej dodać mąkę i roztopioną czekoladę. Rozgrzać piekarnik do 195 stopni Celsjusza . Przelać masę czekoladową do foremek i odstawić do lodówki na 30 min .
Piec przez 15-20 min. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie wyjąć fondanty z foremek i przełożyć na talerzyk . Podawać z lodami bakaliowymi i listkiem mięty.
Smacznego
Agata Nicpoń

![Muzyczna uczta w Barokowym Zakątku. Wygraj zaproszenia na koncerty! [KONKURS]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/Petra-Matejova-podczas-Dni-Muzyki-Kameralnej-2025.11.16-2-238x178.jpg)
![Koncert Ponad Chmurami z kwartetem smyczkowym już jutro w Świdnicy [ROZWIĄZANIE KONKURSU]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/Ponad-Chmurami-z-kwartetem-3-238x178.jpg)
![Koncert Wiedeński 2 Orkiestry Księżniczek w Szczawnie-Zdroju [ROZWIĄZANIE KONKURSU]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/001-238x178.jpg)

![Mistrzowie parkowania [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/12/parking-ul.-Slowianska-100x75.jpg)


![Samochody, piesi, motocyklista zignorowali zamknięty przejazd. „Nawet awaria do tego nie upoważnia” [VIDEO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/page1-100x75.jpg)

![Muzyczna uczta w Barokowym Zakątku. Wygraj zaproszenia na koncerty! [KONKURS]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/Petra-Matejova-podczas-Dni-Muzyki-Kameralnej-2025.11.16-2-100x75.jpg)
![Koncert Ponad Chmurami z kwartetem smyczkowym już jutro w Świdnicy [ROZWIĄZANIE KONKURSU]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/Ponad-Chmurami-z-kwartetem-3-100x75.jpg)