Strona główna 0_Slider Majowy Targ Ziemi w Kraskowie już w niedzielę

Majowy Targ Ziemi w Kraskowie już w niedzielę

0

Jeśli tylko dopisze pogoda, już w najbliższą niedzielę na łące gospodarstwa przypałacowego w Kraskowie będzie można rozłożyć piknikowe koce. A bez względu na pogodę warto wybrać się na majowy Targ Ziemi, podczas którego znów można będzie zaopatrzyć się w zdrowe produkty lokalnych producentów i kupić piękne rękodzieło. Znana jest lista wystawców, którzy zawitają do Kraskowa 7 maja.

Inicjatywa zorganizowania targu narodziła się w 2016 roku. Pomysł Kooperatywy124, by do przypałacowego gospodarstwa zaprosić wytwórców, którym szczególnie na sercu leży smak i jakość serów, miodów, wędlin, napojów, wypieków, warzyw oraz owoców, okazał się strzałem w dziesiątkę. Co miesiąc do Kraskowa ściągały tłumy zainteresowanych nie tylko dobrą żywnością, ale też unikalnymi wyrobami rękodzielników czy małych manufaktur.

Lista gości i wystawców:

– Gabriel Jaczewski – projekt kulturalno-historyczny ” Stara Kanapa” dla miłośników dawnych dziejów prelekcja o dawnych dziejach Śląska, naszej małej ojczyzny,
– Warsztaty ekologiczne pt. ” Opowieści w sadzie” na dziedzińcu poprowadzi Marek Kruk z ekologicznego sadu BioJabłko , z
– Katarzyna Kalinowska- warsztaty artystyczne na dziedzińcu,
– Dolnośląski Mazur- Katarzyna Puszcz-Mazur -OLEJ SŁONECZNIKOWY, OLEJ RZEPAKOWY, OLEJE Z DODATKIEM ZIÓŁ, CZOSNKIEM I PAPRYKĄ,
– Ogrodnictwo Lipskie – Rozsady warzyw: sałata masłowa, sałata krucha, sałata rzymska, sałata liściowa, seler korzeniowy, seler naciowy, por, kapusta wczesna, kalarepa, kalafior, brokuł, jarmuż, brukselka; sadzonki ogórków, sadzonki pomidorów, poziomek, rabarbaru. Rośliny ozdobne: kostrzewa sina, kostrzewa golden toupee, turzyca stożkowa, turzyca rzędowa, floks szydlasty, żurawka, sasanka, funkia, lawenda; Sadzonki ziół: oregano, melisa, mięta, lubczyk, kocanka włoska (maggi), rozmaryn.
– NaturBonum/Inford Łukasz Ordecha – Naturalne produkty i kosmetyki do twarzy i ciała: kremy, pomadki, olej, sole kąpielowe,
– Winnica Czarna Stodoła – winnica z Tąpadła,
– Pyszna Zofia – chałki, bułeczki na podmłodzie, chleb żytnio-orkiszowy, paluchy z makiem i sezamem,
– Fryborska Manufaktura Miodownicza- Pierniki, pierniki historyczne,
– Winnica Świdnicka
– Jira Ceramics & Art – Ceramika
– Octy owocowe – Justyna Stefańska – znana jako ciotka Ferment- humusu, gąszcze, octy i inne fermenty, oksymel, musztardy, serek kiszony, smalec z fasoli,
– Pasieka Gołaszyce – miód od Łukasza, zdrowa słodycz,
– Robótki Karolka – rękodzieło wykonywane na drutach i szydełku
– Z Natury Lepsze – Mydlarnia- Mydlarnia – kosmetyki z natury, mydło kozie!
– Sernica Dolnośląska – gouda owcza I KOZIA dłuuuugo dojrzewająca,
– Serowarnia Strużańska – nabiał owczy wszelaki,
– Gospodarstwo Rolne Szczypiorki – wędliny przetwory mięsne, jaja, nabiał wyłącznie z własnego gospodarstwa
– Gospodarstwo Malinowskich w Ciepłowodach miody smakowe i z dodatkami ziołowymi (z malinami, a cytryną, z rokitnikiem, z aronią, z pokrzywą, z kakao, z kakao i miętą, z propolisem) syropy: z kwiatów czarnego bzu, z tymianku, z mniszka, z mięty, z kurdybanka, z melisy, octy: z płatków róży, z mniszka, z jaśminowca, krem z kasztanów jadalnych, oraz pierniki
– KUCHNIA domowa – Skarby Lasu – Zofia Kowalczyk -soki, koncentraty, dżemy z owoców leśnych, unikalne rzemiosło ręczne z owoców wg starych receptur,
– Dyniowy zakątek – dynia od A do Z,
– Wańczykówka – nabiał krowi i owczy w mistrzowskim wykonaniu,
– Kozłonoga Gospodarstwo Kozie – chleb PRZEżytni, pradawny z pieca chlebowego opalanego drewnem na mąkach biodynamicznych, sery, jogurty, kefiry kozie z mleka kóz własnych, pierogi kozie, świeże kozie mleko, kefir, jogurty,
– Projekt slow food Bzowa Ostoja ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie kawa , ciasto gospodarskie, kocioł sezonowy, pajdy serowo-ziołowe, zdrowe desery, BIOdanie na gorąco,
– Jagodowe pole – cuda z borówki amerykańskiej z naturalnej uprawy w drugim roku konwersji ekologicznej,
– Karola Karolina Ożga Gospodarstwo Rolne Karolina Ożga – mąka z Ostki Grodkowickiej Gruboziarnistej różne typy, otręby, mąka żytnia, ziemniaki ekologiczne, soja ekologiczna i jej przetwory: mleko,tofu, wegańskie pasty,
– Ziołowe Pola- kadzidła z ziół i kwiatów, świece ziołowe,
– Kadoo – swetry, szale, czapy i inne wydzierane z najwyższej jakości włóczki,
– Eko-Ar Przetwory z Aronii, Bio Jabłko- ekologiczne soki i przetwory,
– Pasieka Spod Ślęży- Krzysztof Staryszak,
– Palce lizać – masło sklarowane,
– Betty B.- najbardziej kolorowe czapki świata,
– Ostre Sztosy- diabelnie ostre sosy,
– Pracownia kreatywności – malowana ręcznie porcelana, torebki, nerki, torby szoperki malowane, żakiety i bluzy dzianinowe,
– Monika Kołataj- swetry robione na drutach,
– Banaś Gospodarstwo Sadowniczo-Ogrodnicze
– Pasieka Diana – miody z Doliny Bystrzycy,
– Berydecor – wiosenna kolekcja ubrań własnego projektu i wykonania.

Targ Ziemi trwa od 11.00 do 15.00.

/opr. red./

Poprzedni artykuł232 lata od uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Uroczystości w powiecie świdnickim [PROGRAM]
Następny artykułPokażmy charakter w kolejnych derbach [BĘDZIE LIVE]