Sezon truskawkowy powoli się rozpoczyna. Mam zatem dla Was danie, w którym pojawią się truskawki. Truskawki w niecodziennej odsłonie. Będzie to wytrawny sos truskawkowo – musztardowy podany do drobiowych szaszłyków. Przepis ten znalazłam w jakiejś kolorowej gazecie przed wielu laty i do dziś przechowuję go w swoim archiwum, od czasu do czasu do niego wracając. Jeśli lubicie ciekawe połączenia smakowe – polecam. Wypróbujcie ten przepis.
Potrzebujemy:
70 dag filetów z piersi kurczaka
12 cienkich plasterków wędzonego boczku
20 dag ulubionego ryżu
15 dag truskawek
5 średnich cebul
100 ml rosołu
3 łyżki oleju
3 łyżki konfitury truskawkowej
2 łyżeczki zielonego marynowanego pieprzu
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka musztardy
sól pieprz
kilka truskawek i natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Filety opłukać, dobrze osuszyć, pokroić na kawałki. Obrać cebulę, pokroić na ćwiartki. Zwinąć luźno boczek. Tak przygotowane składniki nadziewać na przemian na patyczki szaszłykowe. Ugotować ryż na sypko w osolonej wodzie. Rozgrzać olej na dużej patelni. Smażyć kolejno szaszłyki 10 minut, na złoty kolor. W trakcie smażenia odwracać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Oczyścić i umyć truskawki, drobno pokroić. Zdjąć z patelni usmażone szaszłyki, zabezpieczyć przed wystygnięciem (np. włożyć do nagrzanego piekarnika). Dodać do tłuszczu ze smażenia rosół, konfiturę i ziarenka pieprzu, zagotować. Zagnieść kulkę z masła i mąki dodać do sosu, zamieszać. Sos zgęstnieje. Gotować sos jeszcze 5 minut. Wrzucić pokrojone truskawki, ponownie zagotować. Doprawić solą, pieprzem oraz musztardą. Ułożyć szaszłyki na talerzach, polać sosem. Udekorować świeżymi truskawkami i natką. Podawać z ryżem.
Smacznego.
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch