Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Ognisty kociołek

Czary Penelopy: Ognisty kociołek

3

W tak mroźne dni, jak te, które ostatnio za oknem, najlepszym rozwiązaniem na regenerujący  posiłek są wszelkiego rodzaju gulasze, ragout czy potrawki z dużą ilością cebuli. Wspaniale rozgrzewają, sycą, dodają energii a do tego są pyszne i kolorowe. Ponieważ właśnie do takich dań należą  również zupy, szczególnie te wieloskładnikowe o różnorodnym smaku, proponuję dziś Wam zupę o meksykańskim rodowodzie – moją wersję Chilli con Carne. Zupa ta poza mięsem zawiera dużo warzyw i przypraw oraz pożywne dodatki. Idealnie zatem Was rozgrzeje i pomoże przetrwać  ekstremalne warunki pogodowe.

Składniki:

* 0,5 l sosu pomidorowego

* 0,5kg mięsa mielonego, najlepiej wieprzowo- wołowego lub wołowego

* 2 duże cebule

* puszka pomidorów w puszce

* 1 puszka fasolki fioletowej

* 1 szklanka soku z kiszonych ogórków

* 1 puszka kukurydzy z puszki

* 4 ząbki czosnku

* 1 łyżeczka cukru

* 1 łyżka ostrej papryki lub chili (ilość wg  upodobań)

* 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

* 2-3 łyżki pasty pomidorowej lub koncentratu

* sól

* świeżo mielony pieprz

* olej

* woda ( tyle ile zmieści się w garnku pozostawiając zupę gęstą)

Wykonanie:

W dużym garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać mięso, podsmażyć. Dodać pomidory z puszki oraz sos pomidorowy, chwilkę smażyć, dodać fasolkę, i kukurydzę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i chili (według uznania). Zalać wodą, zagotować. Dodać sok z ogórków kiszonych  i koncentrat pomidorowy. Dusić 30-40 minut. Świetnie smakuje z pieczywem. Smacznego 🙂

A w następnym odcinku będzie propozycja na kolację we dwoje…

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

Poprzedni artykułPolecamy: Janusz L. Wiśniewski “Na fejsie z moim synem”
Następny artykułLudzie z pasją: Norbert Karwowski