W tak mroźne dni, jak te, które ostatnio za oknem, najlepszym rozwiązaniem na regenerujący posiłek są wszelkiego rodzaju gulasze, ragout czy potrawki z dużą ilością cebuli. Wspaniale rozgrzewają, sycą, dodają energii a do tego są pyszne i kolorowe. Ponieważ właśnie do takich dań należą również zupy, szczególnie te wieloskładnikowe o różnorodnym smaku, proponuję dziś Wam zupę o meksykańskim rodowodzie – moją wersję Chilli con Carne. Zupa ta poza mięsem zawiera dużo warzyw i przypraw oraz pożywne dodatki. Idealnie zatem Was rozgrzeje i pomoże przetrwać ekstremalne warunki pogodowe.
Składniki:
* 0,5 l sosu pomidorowego
* 0,5kg mięsa mielonego, najlepiej wieprzowo- wołowego lub wołowego
* 2 duże cebule
* puszka pomidorów w puszce
* 1 puszka fasolki fioletowej
* 1 szklanka soku z kiszonych ogórków
* 1 puszka kukurydzy z puszki
* 4 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżka ostrej papryki lub chili (ilość wg upodobań)
* 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
* 2-3 łyżki pasty pomidorowej lub koncentratu
* sól
* świeżo mielony pieprz
* olej
* woda ( tyle ile zmieści się w garnku pozostawiając zupę gęstą)
Wykonanie:
W dużym garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać mięso, podsmażyć. Dodać pomidory z puszki oraz sos pomidorowy, chwilkę smażyć, dodać fasolkę, i kukurydzę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i chili (według uznania). Zalać wodą, zagotować. Dodać sok z ogórków kiszonych i koncentrat pomidorowy. Dusić 30-40 minut. Świetnie smakuje z pieczywem. Smacznego 🙂
A w następnym odcinku będzie propozycja na kolację we dwoje…
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch