Zapewne większość dziewczynek marzy o przejażdżce dyniową karetą, niczym Kopciuszek jadący na bal… Ale czy ktoś zastanawia się, jakie tęsknoty przeżywała dynia?
Przygotowując się do tego tematu przeczytałam, że każda śląska gospodyni, oprócz marynat i kiszonek, w spiżarni trzymała właśnie dynię. Zastanawiające, bo nie miała ona szerokiego zastosowania w kuchni. Przynajmniej nie w czasach mojego dzieciństwa, z którego co najwyżej kojarzę dynię na kwaśno i suszące się pestki. Dlatego tym większa jest moja radość, że to właśnie dynia okazała się prawdziwym Kopciuszkiem. Wyszła z cienia i z tęgiej, gruboskórnej postaci przekształciła się w całą gamę pyszności. A jednym z jej cudownych wcieleń jest zupa pomarańczowo-dyniowa. Ta gęsta zupa ma kremową konsystencję oraz piękny złoty kolor.
Potrzebujemy
1kg dyni pokrojonej w dużą kostkę
2 łyżki oliwy lub oleju z orzechów włoskich,
2 średnie posiekane cebule
2 ząbki czosnku rozgniecione
1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
sok i skórka z jednej pomarańczy
3 łyżki świeżego tymianku
sól i pieprz
150 ml mleka
szczypta imbiru
Do podania:
świeżo zmielony pieprz
prażone pestki dyni lub grzanki
Przygotowanie:
1. Rozgrzać oliwę w dużym garnku, wrzucić pokrojoną cebulę i dusić 3-4 minuty, aż będzie miękka. Dodać czosnek oraz dynię i dalej dusić przez 2 minuty, stale mieszając.
2. Wlać bulion, sok z pomarańczy, dołożyć otartą skórkę i 2 łyżki tymianku. Przykryć i podgrzewać dalsze 20 minut, aż dynia zmięknie.
3. Zawartość garnka zmiksować na puree, doprawić solą i pieprzem i imbirem.
4. Zmiksowaną zupę wlać do garnka i rozprowadzić z mlekiem. Całość podgrzewać 2-3 minuty, ale nie gotować.
5. Gotową zupę wlać do miseczek lub talerzy, udekorować pestkami dyni można podawać ze świeżym pieczywem lub z grzaneczkami na maśle przysmażonymi. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Polecam. Cudownie rozgrzewa i wybornie smakuje po długim jesiennym spacerze.
Zachęcam Was do jedzenie dyni, która jest bardzo wdzięcznym, smacznym i niebywale delikatnym warzywem. Daje nieograniczone możliwości kulinarne.
Warzywa dyniowate są bardzo szeroko używane w kuchniach całego świata, zwłaszcza w kuchni amerykańskiej. Dzięki hiszpańskim żeglarzom, którzy w XVI wieku przywieźli ją do Europy, bardzo szybko zadomowiła się i na naszym kontynencie – zwłaszcza w Europie zachodniej i południowej. Zupa, którą zaproponowałam pochodzi z Włoch. Smacznego!
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch