Już dzisiaj rusza piąta edycja Targów Żywności Prozdrowotnej i Regionalnej. Przez dwa dni, 16-17 września, powiat świdnicki zaprasza na degustacje i badania. Miody, wypiekane zgodnie z tradycyjną recepturą pieczywo i ciasta, konfitury, przetwory owocowo-warzywne, produkty leśne, sery i wiele innych – to wszystko będzie można skosztować i kupić na świdnickim Rynku. Zgodnie z założeniem żywność będzie ekologiczna, bez konserwantów i sztucznych dodatków a prezentowane przetwory to perły wśród naturalnych produktów regionalnych.
Do odwiedzenia stoisk targowych zapraszamy także tych, którzy chcą spróbować jak smakuje wypiekany tradycyjnie chleb z dodatkiem śliwki, czosnku czy orzechów, kupić przed sezonem zimowym syropy z aronii i malin czy skosztować ciasta z warzyw i mąki orkiszowej.
Organizatorzy zapraszają również bezpłatne badania profilaktyczne. W specjalnie przygotowanym przez wydział zdrowia punkcie medycznym będzie można obliczyć swój wskaźnik masy ciała BMI, zmierzyć ciśnienie tętnicze, poziom cukru we krwi, cholesterol i poziom tkanki tłuszczowej w organizmie. Udało się także zaprosić firmę, która będzie bezpłatnie badała słuch.
Obchody Dni Żywności Prozdrowotnej i Regionalnej startują w piątek o godz. 10.00 i potrwają do godz. 18.00. Drugi dzień targów to sobota 17 września. Stoiska odwiedzać będzie można w godzinach od 10.00 do 18.00. Jedynie bezpłatne konsultacje specjalistów zaplanowano na sobotę, w godzinach 11.00-14.00.
Monika Żmijewska