Wrześniowe wieczory w tym roku są dużo cieplejsze niż lipcowe. Spróbujmy to wykorzystać, bo pewnie Wy również macie niedosyt letnich przyjęć w tym sezonie. Może uda się zatem zrobić jeszcze grillową biesiadę pod chmurką? Jeśli tak, to mam dla Was świetny pomysł na smakołyk, który często serwuję właśnie na takich spotkaniach. Będzie to grillowana papryka w zalewie olejowej. Taką paprykę z powodzeniem można przygotować w piekarniku – ale ponieważ umawiamy się na grilla – będzie to taka właśnie wersja. Do tego proponuję grillowany chleb. Pycha!
Potrzebujemy:
bochenek pszenno- żytniego chleba (Ważne! Nie kupujcie krojonego chleba na grilla. Kromki muszą być grubsze.)
w zależności od ilości gości 4-5 papryk (proponuję rożki jasnożółte)
czosnek 1-2 ząbki wg uznania
olej
natka pietruszki
Vegeta lub sól (Ja kupuję przyprawę typu Vegeta w sklepach ze zdrową żywnością lub w Czechach – nie zawiera ona glutaminianu sodu.)
pieprz.
Przygotowanie:
Umyte papryki układamy na ruszcie i opiekamy je z każdej strony. Skórka powinna sczernieć i pękać. Jeśli cała jest już upieczona, wkładamy ją do foliowego worka i zostawiamy w nim na kilka minut (to ułatwi obranie ze skórki). Następnie obieramy (najlepiej nad pojemnikiem, w którym docelowo wyląduje – wypływa z niej bowiem pyszny sok). Nasionka i ogonki wyrzucamy. Paprykę dzielimy na małe fileciki, układamy w pojemniku, posypujemy Vegetą i posiekaną natką pietruszki polewamy całość olejem i zostawiamy pod przykryciem, aby się „przegryzła”. Dobrze jest zrobić większą ilość, ponieważ na drugi dzień smakuje jeszcze wyborniej!
Chleb na grilla przygotowuję tak:
Kroję na kromki, lekko zwilżam wodą i wyciskam jej nadmiar. Do miseczki wlewam olej lub oliwę, wyciskam do niej czosnek, lekko solę i mieszam. Taką miksturą za pomocą pędzelka smaruję kromki i układam na grillu. Dzięki zwilżeniu wodą chleb zachowuje wilgoć w środku, a na zewnątrz jest chrupiący. Na tak przygotowany chleb, który sam w sobie jest już przepyszny, wykładam paprykę i gotowe. Nie zapomnijcie do dań z grilla o zielonej sałacie np. z sosem winegret i ziołami!!
Można również grillować inne warzywa. Świetnie smakuje np. grillowana cukinia . Wystarczy przeciąć ją wzdłuż, posmarować olejem z przyprawami, podpiec na grillu i mamy pyszną przekąskę. Tak upieczoną cukinię można pokroić w mniejsze kawałeczki i dodać do sałaty. Smacznego!
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch