Miody, sery, uprawiane ekologicznie warzywa, mąka z zabytkowego młyna, naturalne kosmetyki, wyroby rękodzielników, piwa rzemieślnicze i wino z lokalnej winnicy – to tylko część oferty drugiego w tym roku Targu Ziemi. Stowarzyszenie Kooperatya124 i GOK Marcinowice zapraszają do przypałacowego gospodarstwa w Kraskowie w niedzielę, 5 maja od 11.00 do 15.00.
Na targu pojawią się:
Bzowa Ostoja ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie – zupa majowa, chleb na zakwasie okrągły orkiszowy, orkiszowo-żytni
Kozłonoga Gospodarstwo Kozie – Dzika kanapa serowa z podagrycznikiem, krwawnikiem i rokieta siewną naleśniki kozie z serami kozimi, pierogi z serem i warzywami, sery kozie: Feta fetamina, czyścioch, kozia rada, kozi czosnek, mleko kozie, twarożki kozie z ziołem hildegardowym
Elżbieta Grzelak – Musztarda z szafranem i miodem (łagodna i ostra), syropy z kwiatów bzu, akacji, pędów sosny. Pesto łagodne i z habanero, ocet jabłkowy domowy
Wańczykówka – sery i nabiał z Wańczykówki: masło, maślanka i inne mleczne rarytasy
Owcze Delicje – nabiał owczy- jogurt, kefir, jogurt pitny, sery świeże, ser wędzony, ser typu feta, twaróg, bryndza, sery twarogowo-podpuszczkowe, sery dojrzewające. Nabiał krowi, sery podpuszczkowe z nitkami chilli, kozieradką, czarnuszką, ziołami włoskimi, pieprzem kolorowym, sery dojrzewając sery owcze świeże, dojrzewające, wędzone
Palce lizać – masło sklarowane ghee
Winnica Świdnicka – wina gronowe z upraw własnych,
Elmirkowy Zakątek – Elmirka’s Corner – RĘKODZIEŁO – wyroby z włóczek i sznurka bawełnianego
PASIEKA POD ŚLĘŻĄ Krzysztof Staryszak – Miód pszczeli naturalny z sąsiedztwa
Piekarnia Vitafit – kwasy chlebowe naturalne niepasteryzowane, pieczywo z tzw mąk bezglutenowych, naturalne batony
Rzeźbiarnia – deski do serwowania i krojenia, znane i lubiane,
Gospodarstwo Malinowskich w Ciepłowodach – przetwory z kasztanów jadalnych, z róży, pierniczki lukrowane
Dana z Goli – twaróg od swojej krowy, domowy makaron na swojskich jajkach i mące z młyna Siedlimowice,
Dyniowy zakątek – Produkty z dyni: konfitury, dżemy, ketchupy, paprykarze, syropy, masła z pestek dyni, pasty, pestki z dyni, czekolada z pestkami dyni bez cukru oraz mleka, desery z dyni, olej z pestek dyni, olej z rzepaku itp
Monika Kołataj – wełna przędziona, wyroby z wełny- swetry, kardigany, kamizelki, szale, skarpety, wyroby z bawełny- sukienki, tuniki, wyroby z wełny filcowanej- torebki, kapcie, odzież
Filc Mama – Rękodzieło, zabawki, torby, ozdoby świąteczne
ZUZA BART – ubrania z lnu w duch slow fashion,
Spiżarnia Miodowa – Miody i produkty pasieczne z własnej pasieki,
Art Dreams – drewniane inspiracje metoda decoupage, techniki łączone, mixedmedia, kartki okolicznościowe,
@Iwona Szeliga – Rękodzieło, stroiki, wianki
Browar Rebelia – piwo rzemieślnicze,
Z Natury Lepsze- Mydlarnia – Kosmetyki naturalne, mydła,
M.Sznajder Kiszone warzywa z Doliny Baryczy – Kiszone warzywa i soki z kiszonych warzyw
Fryborska Manufaktura Miodownicza – projekt realizowany we współpracy z Fundacją Pałac Struga, prezentujący dawne tradycje piernikarskie Śląska. Wykonujemy tradycyjne dolnośląskie gatunki pierników według dawnych receptur.
Ignasiak Beata -ozdoby szydełkowe i bizuteria – Ozdoby szydełkowe, bransoletki z imionami, koralikowa i rzemykowe, breloczki koralikowa i szydełkowe, jajka z nici
Gospodarstwo Rolne Szczypiorki – mięso wieprzowe i wołowe, przetwory mięsne i gotowe dania w słoikach, garmażerka
Ekolomia – ekologiczne warzywa
Teresa Kielar – miody słonecznikowe i akacjowe z gospodarstwa z Mołdawii
Swojska Spiżarenka – przetwory warzywne, syropy, soki, dżemy, musy, jajka
Młyn Siedlimowice – Mąka z zabytkowego młyna,
Trawiaste – kosmetyki na wskroś naturalne
Eko-Ar Przetwory z Aronii -Produkty z ekologicznej aronii, z własnego gospodarstwa (sok 100% z aronii, aronii z rokitnikiem, jabłka z aronią, syrop z aronii oraz aroniowo-malinowy, susz z aronii oraz aronii i rokitnika, dżem z aronii, konfitura aroniowa, aronia kandyzowana oraz aronia w czekoladzie)
Betty B. – biżuteria i akcesoria szydełkowe