W podróż do Polski sprzed stu lat zabrała młodzież Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Świdnicy podczas dziewiętnastej już edycji Gali Bożonarodzeniowej. Na stołach królowały kulebiaki, pierogi z kaczką i słodkie pierniki, a gościom towarzyszyły szlagiery z lat 20. XX wieku.
Gala Bożonarodzeniowa od wielu lat jest współorganizowana przez starostwo i szkołę. Starosta Piotr Fedorowicz podsumował mijający 2018 rok, podkreślając, że mimo skromnych środków udało się zrealizować kilka ważnych dla powiatu projektów. Miedzy innymi wyposażono pracownie dydaktyczne w szkołach powiatu, została przeprowadzona termomodernizacja trzech powiatowych budynków, we współpracy z gminami udało się wyremontować kilka dróg.
Podczas gali nagrodzeni zostali zwycięzcy konkursu na najpiękniejszą dekorację stołu świątecznego. Jak już informowaliśmy, pierwsze miejsce zajęły Gabriela Andrusiuk i Emilia Szkwyra (1202 głosy), drugie Martyna Mika i Weronika Matusiak (972), trzecie Alicja Cygora, Kornelia Chlewicka i Klaudia Jaroszewicz (930). Nagrody wręczali dyrektor ZSHiT Aldona Liszka-Urbańska i starosta Piotr Fedorowicz.
Gala tradycyjnie była również okazją do pochwalenia się talentami kulinarnymi. Uczniowie szkoły pod okiem nauczycieli przygotowali potrawy, które gościły na świątecznych stołach w Polsce międzywojnia. Goście chwalili boczek pieczony z majerankiem, schab ze śliwką, rosół grzybowy z uszkami i staropolski bigos.
/asz/
Zdjęcia Dariusz Nowaczyński