Świdniccy gimnazjaliści już wiedzą, jak bić, gnieść i siekać, żeby było soczyście. Mowa oczywiście o technikach gotowania, których młodzież uczyła się podczas warsztatów kulinarnych w Manufakturze. Restauracja gościła 13 czerwca 2016 r. klasę III z gimnazjum nr 3 w Świdnicy.
Uczniowie w ramach realizacji nagrody zdobytej dla klasy przez 16-letnią Angelikę w konkursie plastycznym zostali zaproszenie na obiad. Manufaktura nie podała młodzieży zamówionych wcześniej z karty dań, ale rozdała gościom noże, deski i półprodukty, z których pod okiem szefa kuchni, Justyny Zając, sami przygotowywali posiłek.
– Muszę przyznać, że uczniowie spisali się na medal. Dzieciaki podzielone w grupach lepiły kluski śląskie, obrabiały mięso, ubijały kotlety a następnie faszerowały piersi i przygotowywały mizerię. Efekty naprawdę były świetne i, co najważniejsze, smaczne. Myślę, że przynajmniej kilku z nich mogłoby z powodzeniem wiązać swoją przyszłość z gastronomią – uśmiecha się Justyna Zając komentując efekty prac gimnazjalistów.
Uczniowie po przygotowaniu dań przeszli do Cinema 3D, gdzie czekała na nich kolejna część nagrody, czyli zasponsorowany przez Manufakturę seans filmowy. A po filmie oczywiście wspólny obiad w Manufakturze.
– Bardzo dobry pomysł z tym konkursem – skomentowała Marzena Zięba, opiekun gimnazjalistów, która jednocześnie prowadzi koło kulinarne dla uczniów.
Manufaktura w 2016 r. obchodzi pierwszą rocznicę działalności. Restauracja, po zmianach, otwarta została w maju 2015 r. Sam budynek natomiast świętuje 150-lecie. Właśnie z tych dwóch okazji Manufaktura zorganizowała konkurs plastyczny pod tytułem „150 lat temu w Świdnicy i w okolicach na wybranej architekturze” adresowany do uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych z powiatu świdnickiego. Główną nagrodą były właśnie warsztaty kulinarne dla całej klasy oraz klasowy bilet do kina.
/art. sponsorowany/