Ekostragany, możliwość rodzinnego przygotowania pierogów, komponowanie zdrowego jadłospisu, pokaz wytwarzania masła metodą tradycyjną – to jedne z wielu atrakcji, które przygotowali organizatorzy podczas wielkiego festynu „Zdrowa żywność i ruch” – informuje Janusz Waligóra, rzecznik prasowy Urzędu Gminy.
Przedsięwzięcie było jednym z zadań konkursu ogłoszonego przez BOŚ BANK, do którego przystąpiła szkoła w Pszennie. Projektowi przyświecał szczytny cel: zdrowe odżywianie się i ruch, które są podstawą dobrej kondycji zdrowotnej człowieka w każdym wieku oraz integracja lokalnej społeczności. Nauczyciele, uczniowie i rodzice przygotowali mnóstwo atrakcji. Każdy mógł wybrać coś dla siebie. W programie znalazły się:
– rozgrywki sportowe z udziałem piłkarzy ręcznych ze ŚKPR,
– pokazy zumby i jogi,
– wyścigi w workach na ziemniaki,
– prezentacja masażu,
– przykładowy trening kolarzy ze Szkoły Mistrzostwa Sportowego,
– liczne kiermasze ze zdrową żywnością,
– malowanie twarzy oraz wiele innych zabaw i konkursów,
– w kawiarence na gości czekały słodkie niespodzianki.
Uczestnicy festynu mogli wziąć udział w warsztatach pieczenia chleba i lepienia pierogów oraz zakupić przysmaki kuchni regionalnych. Nad bezpieczeństwem zdrowotnym uczestników festynu czuwali studenci WCKMed w Łodzi. Pogoda i humory dopisywały wszystkim uczestnikom. Zapraszamy za rok – mówią zgodnie organizatorzy ekofestynu.