Znajomi wprosili się na Sylwestra? No cóż – trzeba jakoś z tego wyjść z twarzą (w dodatku umalowaną). Co zrobić by zdążyć ze wszystkim na czas? Proponuję Wam na ten wieczór menu, którego po pierwsze nie będziecie się wstydzić, a po drugie przygotowując je nie spędzicie pół dnia przy garach. Powinien się nawet znaleźć czas na fryzjera. Zrobimy talerz włoskich antipasti, elegancką przystawkę z jaj, łososia wędzonego i kawioru oraz pyszną zupę soliankę.
Talerz antipasti
czas przygotowania: 5-10 minut
100 g szynki parmeńskiej lub innej szynki dojrzewającej
100 g salami w małych plasterkach
100 g kindziuka
250 g sera z niebieską pleśnią- typu rokpol, gorgonzola
250 g sera camembert
250 g twardego sera żółtego (parmezan, pecorino, dziugas)
1 kulka sera mozzarella lub opakowanie małych kuleczek mozzarelli
1 słoiczek czarnych oliwek
1 słoiczek zielonych oliwek
1 słoiczek suszonych pomidorów
200 g rukoli
kilka łyżek kaparów
kilka ząbków marynowanego czosnku
pomidorki koktajlowe
cebulka marynowana
oliwa z oliwek
Wszystkie produkty wyłożyć na 1 lub 2 duże talerze i polać oliwą z oliwek.
Do tego podać kosz białego pieczywa (bagietki, ciabatty) oraz kilka butelek białego wina i szampana 🙂
Jaja z kawiorem i wędzonym łososiem
Wykwintna przystawka. Pasuje zarówno do dobrze schłodzonej wódki jak i wytrawnego szampana. Dodatkowo bardzo szybka w wykonaniu
czas gotowania: 10 minut
czas przygotowania: 10-15 minut
8 jaj
50 g czarnego kawioru
100 g wędzonego łososia
3 łyżki majonezu
kilka liści sałaty
1 cytryna
koperek
Jaja ugotować na twardo w osolonej wodzie, aby nie pękły skorupki (ok. 8-10 minut )
Obrać, przekroić wzdłuż, wyjąć żółtka. Żółtka rozetrzeć, dodać pokrojonego drobno łososia. Doprawić solą, pieprzem i majonezem. Musi powstać dość gęsta pasta. Pastą wypełnić białka „z czubem”. Na każdym jajku położyć malutki kawałeczek łososia, pół łyżeczki kawioru, malutki kawałeczek plasterka cytryny i koperek. Jajka ułożyć na półmisku udekorowanym sałatą.
Solianka
Różne są wersje tej zupy. Ja pierwszy raz jadłam ją w NRD i była to wersja z ogórkami konserwowymi. Ale czytałam, że można również ją gotować z kapustą kiszoną. Pewne jest jedno musi być kwaśna. Idealnie nadaje się na poświąteczne „sprzątanie lodówki”.
Proponuję przygotować ją dzień wcześniej – będzie smaczniejsza, bo wszystko zdąży się „przegryźć”, a my będziemy mieć nieco więcej czasu na kosmetyczkę i manicure…
czas przygotowania: 30 minut
czas gotowania: 2 godziny
15 dkg kiełbasy (pokrojonej w kostkę) – takiej jaka została po świętach,
15 dkg wędzonej szynki ,
15 dkg mięsa gulaszowego, świątecznej pieczeni itp (pokrojone w kostkę)
4 ogórki konserwowe lub kiszone (pokrojone w kostkę)
2 cebule (pokrojone w kostkę)
1 marchewka
puszka pomidorów w puszce
1 papryka (pokrojona w kostkę)
10 – 15 oliwek przekrojonych na pół
1 pepperoni ostre (bardzo drobno pokrojone)
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
1 przecier pomidorowy
1-2 liście laurowe
3 kostki rosołowe
1 łyżka kaparów
kilka kropel Tabasco
tłuszcz do smażenia
gęsta kwaśna śmietana
Wykonanie:
Kiełbasę obsmażyć razem z mięsem (sugeruję smażyć w garnku, żeby wszystko się zmieściło).
Po kilku minutach dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli.
Jako następne do garnka wrzucamy: pokrojoną w półplasterki marchewkę, paprykę, pomidory, czosnek, ogórki konserwowe, oliwki, kapary, liść laurowy. I dalej smażyć. Dodajemy troszkę wody i zalewę z ogórków. Teraz dodajemy przecier pomidorowy i zalewamy wszystko wodą (ilość uzależniona czy chcemy mieć zupę bardziej gęstą – czy bardziej wodnistą. Następnie gotujemy ok. 20 minut. Dodajemy kostki rosołowe i to wszystko gotujemy 1 – 1,5 godziny. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem oraz. Tabasco.
Zupę podawać z kleksem gęstej kwaśnej śmietany oraz świeżym pieczywem.
Solianka nadaje się wspaniale jako „danie na ciepło” w wieczór sylwestrowy, rozgrzeje po powrocie z odpalania sztucznych ogni na rynku, jak też idealnie sprawdzi się jako „lekarstwo” na drugi dzień 😉
Życzę udanej zabawy sylwestrowej, pomyślnego Nowego Roku oraz by wykwintne i smaczne dania pojawiały się na Waszych stołach przez cały następny rok.
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch