Strona główna Magazyn Refleksje Czary Penelopy: Egzotyczna sałatka śledziowa

Czary Penelopy: Egzotyczna sałatka śledziowa

0

Było sobotnie przedpołudnie. Razem z córeczkami byłyśmy na wsi. W przestronnej kuchni polowej szykowałam posiłek dla dzieci ze szkółki jeździeckiej, do której uczęszczają i moje pociechy.

sałatka

Na końcu biesiadnego stołu siedział mężczyzna, który w ciszy i skupieniu małym nożykiem rzeźbił w dużych cukiniach i skórze arbuza. Początkowo każde z nas pochłonięte było bez reszty swoimi czynnościami. Spoglądałam zaciekawiona na efekty mozolnej pracy nieznajomego – jak się okazało zawodowego kucharza – mistrza w swoim fachu. Z cukinii powstały wieloryby – pojemniki na sałatkę, a ze skóry arbuza – róża – dekoracja. Mężczyzna szykował potrawy na wieczorne przyjęcie dla swojego przyjaciela.  Obserwowałam z zachwytem, jak uwijał się przy kolejnych potrawach, jakie produkty łączył z sobą i jak je doprawiał. Zaczęliśmy rozmawiać i w bardzo miłej atmosferze mijał nam czas.

W końcu zostałam poczęstowana nietypową, słodko-pikantną sałatką śledziową, którą w międzyczasie przygotował. Bardzo mi zasmakowała. Poniżej opis tego, co zapamiętałam z tych moich nieformalnych warsztatów kulinarnych.

 Na sałatkę potrzeba:

duży słoik śledzi wiejskich

puszka ananasa

puszka brzoskwiń

4 ogórki konserwowe

2 garści rodzynek

1 duża cebula czerwona

1 zielony ogórek

mały pęczek koperku

mały pęczek pietruszki

mały pęczek szczypiorku

zioła prowansalskie do smaku

pieprz ziołowy do smaku

słodki sos chili

 Śledzie odsączone z oleju zostały pokrojone na małe kawałki. Towarzysząca im w słoiku cebula również została posiekana na drobne kawałeczki. Zielony ogórek pokrojono na ćwiartki, a ćwiartki w cieniutkie plasterki. W ten sam sposób potraktowano ogórki konserwowe. Ananas i brzoskwinie pokrojone w kostkę dołączyły do reszty towarzystwa. Czerwona cebula drobno posiekana, również podzieliła los innych produktów. Dorzucone rodzynki dopełniły kompozycji. Na koniec całość została zasypana roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi i pieprzem ziołowym. Składniki sałatki zostały połączone w całość sosem chili i świeżymi ziołami.

Smacznego!

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

 

Poprzedni artykułZnanenieznane.pl: Świebodzin i okolica na weekend
Następny artykułPiękniejszy świat Beaty: Robimy ramkę!