Strona główna 0_Slider Jesienne smakowitości na listopadowym Targu Ziemi. Na gości czekać będzie kilkudziesięciu wystawców

Jesienne smakowitości na listopadowym Targu Ziemi. Na gości czekać będzie kilkudziesięciu wystawców

0

Już w niedzielę odbędzie się Targ Ziemi130, czyli kolejna odsłona znanych i lubianych spotkań lokalnych producentów żywności, rękodzielników oraz rzemieślników z osobami poszukującymi zdrowych, ekologicznych produktów i unikalnych wyrobów. Znana jest już lista wystawców, którzy zawitają do Tarnawy podczas listopadowego targu.

Targ Ziemi jest organizowany od 2016 roku i cieszy się ogromna popularnością. Stał się platformą spotkań lokalnych producentów żywności, rękodzielników i rzemieślników z osobami poszukującymi zdrowych, ekologicznych produktów i unikalnych wyrobów. Od nowego roku wydarzenie, które przez lata odbywało się w Kraskowie, gości w Ekologicznym Gospodarstwie Rodzinnym Ożga w Tarnawie w gminie Żarów.

Gospodarze wydarzenia zapraszają teraz na kolejną jego edycję, która odbędzie się w niedzielę, 3 listopada w godzinach 11.00-15.00. Na odwiedzających czekać będą następujący wystawcy:

  • Ekologiczne Gospodarstwo Rodzinne Ożga – frytki oraz ziemniaczki, które tak kochacie, mąka ze starej odmiany pszenicy Ostki Grodkowickiej Gruboziarnistej różne typy, otręby, mąka orkiszowa, żytnia i inne jak i kaszka manna, kukurydziana, TOFU i „mleko sojowe”, makaron z ostki w kilku odsłonach, domowe ciasta
  • Papa Weed konopne herbaty
  • Ostre sztosy- i ich kimchi w wielu odsłonach oraz autorskie sosy o różnym stopniu ostrości
  • Jola i jej przepyszne pierogi w kilku odsłonach
  • Octy owocowe, a z nimi humusy, gąszcze i oczywiście octy ze wszystkiego,
  • Jira Ceramics i jej przepiękne rękodzieło
  • Anki cuda Wianki- Wianki, dekoracje z naturalnych roślin oraz obrazy z mchu,
  • Perłowe sploty- makramy,
  • Browar Łażany,
  • Dolnośląski Mazur- Katarzyna Puszcz-Mazur -OLEJ SŁONECZNIKOWY, OLEJ RZEPAKOWY, OLEJE Z DODATKIEM ZIÓŁ, CZOSNKIEM I PAPRYKĄ,
  • Pyszna Zofia – chałki, bułeczki na podmłodzie, chleb żytnio-orkiszowy, paluchy z makiem i sezamem,
  • Pasieka Gołaszyce – miód od Łukasza, zdrowa słodycz, obłędna chałwa
  • Robótki Karolka- rękodzieło wykonywane na drutach i szydełku
  • Z Natury Lepsze- Mydlarnia – kosmetyki z natury, mydło kozie!
  • Serowarnia Strużańska – nabiał owczy wszelaki,
  • Gospodarstwo Rolne Szczypiorki- wędliny przetwory mięsne, jaja, nabiał wyłącznie z własnego gospodarstwa
  • Gospodarstwo Malinowskich w Ciepłowodach miody smakowe i z dodatkami ziołowymi (z malinami, a cytryną, z rokitnikiem, z aronią, z pokrzywą, z kakao, z kakao i miętą, z propolisem) syropy: z kwiatów czarnego bzu, z tymianku, z mniszka, z mięty, z kurdybanka, z melisy, octy: z płatków róży, z mniszka, z jaśminowca, krem z kasztanów jadalnych, oraz pierniki
  • KUCHNIA domowa – Skarby Lasu- Zofia Kowalczyk -soki, koncentraty, dżemy z owoców leśnych, unikalne rzemiosło ręczne z owoców wg starych receptur,
  • Lawenda Podolin,
  • Wańczykówka – nabiał krowi i owczy w mistrzowskim wykonaniu,
  • Kozłonoga Gospodarstwo Kozie- chleb PRZEżytni, pradawny z pieca chlebowego opalanego drewnem na mąkach biodynamicznych, sery, jogurty, kefiry kozie z mleka kóz własnych, pierogi kozie, świeże kozie mleko, kefir, jogurty,
  • Jagodowe pole- cuda z borówki amerykańskiej z naturalnej uprawy
  • Ziołowe Pola- kadzidła z ziół i kwiatów, świece ziołowe,
  • Eko-Ar Przetwory z Aronii, – ekologiczne soki i przetwory,
  • Pasieka Spod Ślęży- Krzysztof Staryszak,
  • Ostre Sztosy- diabelnie ostre sosy,
  • Banaś Gospodarstwo Sadowniczo-Ogrodnicze
  • Dyniowy zakątek i wszystko co można sobie wyobrazić z dyni
  • Polna.ja- biżuteria z suszonymi kwiatami zalana żywicą
  • Maści przeciwbólowe Magdaleny oraz inne wyroby ziołowo- grzybowe
  • Marta Dul i jej doskonałe hydrolaty
  • Masło klarowane Ghee od Palce lizać !
  • Cerami du du- kurs cerami dla każdego! świetny jako rozwojowy prezent i nie tylko
  • Dobro Natury i ich przepyszne pasty orzechowe- NOWOŚĆ !!!
  • Maszynowa stacja- ręcznie szyte zabawki dla dzieci
  • Winnica Świdnicka i grona zamknięte w butelce
  • Warzywa z „Siedliska Natury”
  • Izabela z „Dziko i kwaśno” z niezwykłymi solami z dodatkiem ziół i nie tylko
  • BioJabłko i przepyszne soki ale będą również świeże soczyste jabłka- także lgnijcie do Marka, który będzie miał stoisko na zewnątrz
  • Ewelina z przepięknymi ozdobami głowy: opaski, spinki, ręcznie szyte gumki
  • Produkty z Karkonowskiej Marki Lokalnej m.in przepyszne pstrągi wędzone i zamknięte w słoiku, opasty z papryki i inne łakocie
  • Biżuteria „keskese” z miedzi, żywicy i plastrów miodu
  • Dary Ziemi- Martyna Ożga- Magoch z olejkami eterycznymi, witalizujące ciało, duszę i przestrzeń, w której przebywamy.
  • Biżuteria z kamieniami naturalnymi- Daniel Dul
  • Torebki KaZy na każdą okazję- Katarzyna Żyszkowska
  • Tradycyjne pierniki we wszelakich kształtach i formach, herbaty- Herbaciarnia Ziołowa
  • Koło Gospodyń Wiejskich z przetworami na czele z Panią Basią
  • Sernica Dolnośląska z przepysznymi owczymi serami dojrzewającymi
  • Kiszonki Sznajderów z Doliny Baryczy
  • Betty B. i jej przepiękne nakrycia głowy i rękawice w różnych kolorach
  • Monika Kołataj i jej ręcznie robione czapki, swetry i coraz bardziej pożądane ciepłe skarpety,
  • W Starym Sadzie i różności zamknięte w słoiku od Pana Krzysia
  • Emilia z Quiet New Look- odzież jej projektu i wykonania
  • Laserowy Kącik i cuda wycięte z drewna.

/Targ Ziemi130, opr. mn/

Poprzedni artykułMuzyczny koncert „Pokolenia Wolności” na 106. rocznicę odzyskania Niepodległości
Następny artykułMiłośnicy rzeczy niezwykłych znów opanują Świdnicę. Giełda staroci już w niedzielę