HoReCa to skrót odnoszący się do angielskich słów: hotel, restaurant, catering/cafe. Pod terminem tym kryją się zatem wszelkie usługi i produkty związane z branżą gastronomiczną i hotelarską – sektorami, które w największym stopniu odczuły skutki pandemii COVID-19 i towarzyszących jej lockdownów. Restrykcje i ograniczenia w działalności, jakie zostały wprowadzone w tym czasie, dla wielu biznesów okazały się ogromnym wyzwaniem, dla części z nich oznaczały zawieszenie lub nawet całkowite zamknięcie firmy. W odpowiedzi na ten problem powołane zostały specjalne instrumenty pomocowe skierowane do branży HoReCa – obok tarcz finansowych, ulg w składkach ZUS czy pożyczek płynnościowych, pojawiły się także programy dotacyjne. Sprawdź, jak pozyskać wsparcie finansowe w ich ramach.
Dotacje dla HoReCa – dostępne możliwości wsparcia finansowego
Próbą rozwiązania problemów, z jakimi mierzą się dzisiaj przedsiębiorstwa działające w branży HoReCa, jest projekt powołany w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO) – A1.2.1 Inwestycje dla przedsiębiorstw w produkty, usługi i kompetencje pracowników oraz kadry związane z dywersyfikacją.
Podstawowy celem tej inicjatywy jest wsparcie mikro, małych i średnich przedsiębiorstw reprezentujących branże hotelarską, gastronomiczną, cateringową, turystyczną oraz kulturalną i działających na obszarze całej Polski. Spodziewanym efektem wsparcia ma być przygotowanie warunków umożliwiających budowanie odporności na wypadek podobnych kryzysów w przyszłości oraz rozwój przedsiębiorczości wśród firm działających w wymienionych sektorach gospodarczych.
PARP wskazał pięciu operatorów w ramach konkursu obejmujących następujące województwa:
Region 1: województwa kujawsko-pomorskie, pomorskie i zachodniopomorskie;
Region 2: województwa mazowieckie, podlaskie, warmińsko-mazurskie;
Region 3: województwa lubelskie, małopolskie, podkarpackie, świętokrzyskie;
Region 4: łódzkie, opolskie, śląskie;
Region 5: dolnośląskie, lubuskie, wielkopolskie.
Kto może ubiegać się o dotacje?
Program jest adresowany do firm z sektora mikro, małych i średnich przedsiębiorstw, które zajmowały się i nadal zajmują się działalnością gospodarczą w branży należącej do grupy HoReCa. Jako potwierdzenie niezbędny jest kod Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) we wpisie do właściwego rejestru. Co jednak istotne, warunkiem wsparcia jest wykazanie spadku obrotów przedsiębiorstwa w 2020 lub 2021 roku na poziomie co najmniej 30% (liczonych rok do roku). Idea programu zakłada bowiem, że jego beneficjentami mają być te firmy, które w największym stopniu ucierpiały w związku z pandemią COVID-19.
Na co można przeznaczyć dofinansowanie?
Dofinansowanie w ramach konkursu będzie można przeznaczyć na inwestycje MŚP na Dolnym Śląsku, ale nie tylko. Wsparcie finansowe będzie rozdysponowywane również na działania takie jak:
– inwestycje w bazę usługową/produkcyjną (m.in. roboty budowlane, linie produkcyjne, nowe maszyny i urządzenia);
– inwestycje realizujące założenia zielonej transformacji;
– wdrażanie rozwiązań z zakresu energii odnawialnej;
– inwestycje skoncentrowane na wykorzystaniu technologii cyfrowych;
– podnoszenie kwalifikacji pracowników;
– usługi rozwojowe na rzecz MŚP (np. opracowywanie studium wykonalności, modelu biznesowego czy też procedur technicznych).
Warto dodać, że maksymalna wysokość kosztów kwalifikowanych możliwych do uwzględnienia w projekcie sięga kwoty 600 tysięcy złotych, natomiast maksymalna wartość dotacji HoReCa to 540 tysięcy złotych. Oznacza to tym samym, że maksymalny poziom dofinansowania w konkursie to nawet 90%.
/Artykuł sponsorowany/