Strona główna 0_Slider Zbliża się sierpniowy Targ Ziemi. Na gości czekać będzie kilkudziesięciu wystawców

Zbliża się sierpniowy Targ Ziemi. Na gości czekać będzie kilkudziesięciu wystawców

0

W przypałacowym gospodarstwie w Kraskowie ponownie zagości cieszący się ogromną popularnością Targ Ziemi124, podczas którego będzie można zaopatrzyć się w zdrowe produkty od lokalnych producentów i kupić piękne rękodzieło. Znana jest lista wystawców, którzy zaprezentują się podczas najbliższej edycji wydarzenia.

Inicjatywa zorganizowania targu narodziła się w 2016 roku. Pomysł Kooperatywy124, by do przypałacowego gospodarstwa zaprosić wytwórców, którym szczególnie na sercu leży smak i jakość serów, miodów, wędlin, napojów, wypieków, warzyw oraz owoców, okazał się strzałem w dziesiątkę. Co miesiąc do Kraskowa ściągają tłumy zainteresowanych nie tylko dobrą żywnością, ale też unikalnymi wyrobami rękodzielników czy małych manufaktur.

Gospodarstwo w Kraskowie ponownie zaprasza w swoje progi. Targ Ziemi124 odbędzie się w najbliższą niedzielę, 6 sierpnia w godz. 11.00-15.00. Na odwiedzających ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie czekać będą:

  • Pomidorowy Zakątek z Sulisławic – pomidory pielęgnowane sodą i kurkumą,
  • Perłowe sploty – makramy imienne ozdoby wyplatane techniką makramy (lustra, kwietniki, łapacze snów, breloki, zakładki),
  • Ani cuda Wianki – wianki, dekoracje z naturalnych roślin oraz obrazy z mchu,
  • Bery decor – lokalna moda z lnu i innych naturalnych tkanin,
  • La Lumiere Jewellery – Edyta Kinner-Gałka – ręcznie robiona biżuteria z kryształków, kamieni naturalnych i srebra,
  • BIOslavic Garden – czereśnie czule pielęgnowane, zero chemii,
  • sKŻynka – domowa nalewka wiśniowa,
  • Browar Łażany,
  • Dolnośląski Mazur – Katarzyna Puszcz-Mazur – olej słonecznikowy, olej rzepakowy, oleje z dodatkiem ziół, czosnkiem i papryką,
  • Ogrodnictwo Lipskie – przetacznik kłosowy, rudbekia błyskotliwa, jeżówki, belamkamda chińska, zioła (mięta, bazylia, majeranek, cząber górski, rozmaryn), miskant gold bar, miskant strictus, miskant giganteus, miskant morning light, trzcinnik ostrokwiatowy, trawa pampasowa, rozplenica hameln, rozplenica „Lady U”, werbena patagonska, portulaka, funkie, żurawki, turzyce, laurowisnia,
  • Siedlisko natury – naturalnie uprawiane warzywa,
  • Winnica Czarna Stodoła – winnica z Tąpadła,
  • Pyszna Zofia – chałki, bułeczki na podmłodzie, chleb żytnio-orkiszowy, paluchy z makiem i sezamem,
  • Fryborska manufaktura Miodownicza – pierniki, pierniki historyczne,
  • Winnica Świdnicka,
  • Jira Ceramics & Art – ceramika
  • octy owocowe Justyna Stefańska – znana jako ciotka Ferment – humusu, gąszcze, octy i inne fermenty, oksymel, musztardy,, serek kiszony, smalec z fasoli,
  • Pasieka Gołaszyce – miód od Łukasza, zdrowa słodycz,
  • Robótki Karolka – rękodzieło wykonywane na drutach i szydełku,
  • Z Natury Lepsze – Mydlarnia – kosmetyki z natury, mydło kozie,
  • Sernica Dolnośląska – gouda owcza i kozia dłuuuugo dojrzewająca,
  • Serowarnia Strużańska – nabiał owczy wszelaki,
  • Gospodarstwo Rolne Szczypiorki – wędliny przetwory mięsne, jaja, nabiał wyłącznie z własnego gospodarstwa,
  • Gospodarstwo Malinowskich w Ciepłowodach – miody smakowe i z dodatkami ziołowymi (z malinami, a cytryną, z rokitnikiem, z aronią, z pokrzywą, z kakao, z kakao i miętą, z propolisem) syropy: z kwiatów czarnego bzu, z tymianku, z mniszka, z mięty, z kurdybanka, z melisy, octy: z płatków róży, z mniszka, z jaśminowca, krem z kasztanów jadalnych, oraz pierniki,
  • KUCHNIA domowa Skarby Lasu – Zofia Kowalczyk – soki, koncentraty, dżemy z owoców leśnych, unikalne rzemiosło ręczne z owoców wg starych receptur,
  • Dyniowy zakątek – dynia od A do Z,
  • Wańczykówka – nabiał krowi i owczy w mistrzowskim wykonaniu,
  • Kozłonoga Gospodarstwo Kozie – chleb PRZEżytni, pradawny z pieca chlebowego opalanego drewnem na mąkach  biodynamicznych, sery, jogurty, kefiry kozie z mleka kóz własnych, pierogi kozie, świeże kozie mleko, kefir, jogurty,
  • projekt slow-food Bzowa Ostoja ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie – kawa , ciasto gospodarskie, kocioł sezonowy, pajdy serowo-ziołowe, zdrowe desery, BIOdanie na gorąco,
  • Jagodowe pole – cuda z borówki amerykańskiej z naturalnej uprawy w drugim roku konwersji ekologicznej,
  • Gospodarstwo Rolne Karolina Ożga – mąka z Ostki Grodkowickiej Gruboziarnistej różne typy, otręby, mąka żytnia, ziemniaki ekologiczne, soja ekologiczna i jej przetwory: mleko,tofu, wegańskie pasty,
  • Ziołowe Pola – kadzidła z ziół i kwiatów, świece ziołowe,
  • Eko-Ar – Przetwory z Aronii, Bio Jabłko – ekologiczne soki i przetwory,
  • Pasieka Spod Ślęży – Krzysztof Staryszak,
  • Palce lizać – masło sklarowane,
  • Ostre Sztosy – diabelnie ostre sosy,
  • Pracownia kreatywności – malowana ręcznie porcelana, torebki, nerki, torby szoperki malowane, żakiety i bluzy dzianinowe,
  • Monika Kołataj – swetry robione na drutach,
  • Banaś Gospodarstwo Sadowniczo-Ogrodnicze,
  • Pasieka Diana – miody z Doliny Bystrzycy.

Zobacz zdjęcia z lipcowej edycji Targu Ziemi:

/mn/

Poprzedni artykułDlaczego warto zainwestować w apartament we Wrocławiu na osiedlu Boulevard Drobnera ?
Następny artykułSukienka dla dziewczynki – Wyjątkowy strój dla małych księżniczek