Strona główna 0_Slider Lipcowy Targ Ziemi już wkrótce. Jest lista wystawców

Lipcowy Targ Ziemi już wkrótce. Jest lista wystawców

0

W przypałacowym gospodarstwie w Kraskowie ponownie zagości cieszący się ogromną popularnością Targ Ziemi124, podczas którego będzie można zaopatrzyć się w zdrowe produkty od lokalnych producentów i kupić piękne rękodzieło. Znana jest lista wystawców, którzy zawitają do Kraskowa 2 lipca.

Inicjatywa zorganizowania targu narodziła się w 2016 roku. Pomysł Kooperatywy124, by do przypałacowego gospodarstwa zaprosić wytwórców, którym szczególnie na sercu leży smak i jakość serów, miodów, wędlin, napojów, wypieków, warzyw oraz owoców, okazał się strzałem w dziesiątkę. Co miesiąc do Kraskowa ściągają tłumy zainteresowanych nie tylko dobrą żywnością, ale też unikalnymi wyrobami rękodzielników czy małych manufaktur.

Gospodarstwo w Kraskowie ponownie zaprasza w swoje progi. Targ Ziemi odbędzie się w najbliższą niedzielę, 2 lipca w godz. 11.00-15.00. Na odwiedzających ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie czekać będą:

– Perłowe sploty- Makramy imienne ozdoby wyplatane techniką makramy (lustra, kwietniki, łapacze snów, breloki, zakładki),
– Cuda Wianki- Wianki, dekoracje z naturalnych roślin oraz obrazy z mchu
– Gabriel Jaczewski – projekt kulturalno-historyczny ” Stara Kanapa” dla miłośników dawnych dziejów prelekcja o dawnych dziejach Śląska, naszej małej ojczyzny,
– Warsztaty ekologiczne poprowadzi Zofia Kowalczyk, przetwórca dzikich owoców i runa leśnego gór Bystrzyckich, twórca Darów Lasu
– Supertruskawa- truskawki z sąsiedztwa,
– Cydr Radosny- jakościowy cydr ze starych, organicznych odmian jabłek,
– sKŻynka- domowa nalewka wiśniowa,
– Browar Łażany,
– Dolnośląski Mazur- Katarzyna Puszcz-Mazur -OLEJ SŁONECZNIKOWY, OLEJ RZEPAKOWY, OLEJE Z DODATKIEM ZIÓŁ, CZOSNKIEM I PAPRYKĄ,
– Ogrodnictwo Lipskie- Rozsady warzyw: sałata masłowa, sałata krucha, sałata rzymska, sałata liściowa, seler korzeniowy, seler naciowy, por, kapusta wczesna, kalarepa, kalafior, brokuł, jarmuż, brukselka; sadzonki ogórków, sadzonki pomidorów, poziomek, rabarbaru. Rośliny ozdobne: kostrzewa sina, kostrzewa golden toupee, turzyca stożkowa, turzyca rzędowa, floks szydlasty, żurawka, sasanka, funkia, lawenda; Sadzonki ziół: oregano, melisa, mięta, lubczyk, kocanka włoska (maggi), rozmaryn.
– Siedlisko natury- naturalnie uprawiane warzywa,
– Winnica Czarna Stodoła – winnica z Tąpadła,
– Pyszna Zofia – chałki, bułeczki na podmłodzie, chleb żytnio-orkiszowy, paluchy z makiem i sezamem,
– Fryborska manufaktura Miodownicza- Pierniki, pierniki historyczne,
– Winnica Świdnicka
– Jira Ceramics & Art – Ceramika
– octy owocowe – Justyna Stefańska – znana jako ciotka Ferment- humusu, gąszcze, octy i inne fermenty, oksymel, musztardy,, serek kiszony, smalec z fasoli,
– Pasieka Gołaszyce – miód od Łukasza, zdrowa słodycz,
– Robótki Karolka- rękodzieło wykonywane na drutach i szydełku
– Z Natury Lepsze- Mydlarnia- Mydlarnia – kosmetyki z natury, mydło kozie!
– Sernica Dolnośląska – gouda owcza I KOZIA dłuuuugo dojrzewająca,
– Serowarnia Strużańska – nabiał owczy wszelaki,
– Gospodarstwo Rolne Szczypiorki- wędliny przetwory mięsne, jaja, nabiał wyłącznie z własnego gospodarstwa
– Gospodarstwo Malinowskich w Ciepłowodach miody smakowe i z dodatkami ziołowymi (z malinami, a cytryną, z rokitnikiem, z aronią, z pokrzywą, z kakao, z kakao i miętą, z propolisem) syropy: z kwiatów czarnego bzu, z tymianku, z mniszka, z mięty, z kurdybanka, z melisy, octy: z płatków róży, z mniszka, z jaśminowca, krem z kasztanów jadalnych, oraz pierniki
– KUCHNIA domowa – Skarby Lasu- Zofia Kowalczyk -soki, koncentraty, dżemy z owoców leśnych, unikalne rzemiosło ręczne z owoców wg starych receptur,
– Dyniowy zakątek – dynia od A do Z,
– Wańczykówka – nabiał krowi i owczy w mistrzowskim wykonaniu,
– Kozłonoga Gospodarstwo Kozie – chleb PRZEżytni, pradawny z pieca chlebowego opalanego drewnem na mąkach biodynamicznych, sery, jogurty, kefiry kozie z mleka kóz własnych, pierogi kozie, świeże kozie mleko, kefir, jogurty,
– Projekt slow food Bzowa Ostoja ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie kawa , ciasto gospodarskie, kocioł sezonowy, pajdy serowo-ziołowe, zdrowe desery, BIOdanie na gorąco,
– Jagodowe pole- cuda z borówki amerykańskiej z naturalnej uprawy w drugim roku konwersji ekologicznej,
– Karola Karolina Ożga Gospodarstwo Rolne Karolina Ożga -mąka z Ostki Grodkowickiej Gruboziarnistej różne typy, otręby, mąka żytnia, ziemniaki ekologiczne, soja ekologiczna i jej przetwory: mleko,tofu, wegańskie pasty,
– Ziołowe Pola- kadzidła z ziół i kwiatów, świece ziołowe,
– Eko-Ar Przetwory z Aronii, Bio Jabłko- ekologiczne soki i przetwory,
– Pasieka Spod Ślęży- Krzysztof Staryszak,
– Palce lizać – masło sklarowane,
– Ostre Sztosy- diabelnie ostre sosy,
– Pracownia kreatywności- malowana ręcznie porcelana, torebki, nerki, torby szoperki malowane, żakiety i bluzy dzianinowe,
– Monika Kołataj- swetry robione na drutach,
– Banaś Gospodarstwo Sadowniczo-Ogrodnicze
– Pasieka Diana – miody z Doliny Bystrzycy.

/opr. asz/

Poprzedni artykułKoncerty wracają do Parku Centralnego. Na początek zagrają Hortus i Toxide [PROGRAM]
Następny artykułMistrzowie parkowania [FOTO]