Strona główna 0_Slider Zbliża się czerwcowy Targ Ziemi. Na gości czekać będzie kilkudziesięciu wystawców!

Zbliża się czerwcowy Targ Ziemi. Na gości czekać będzie kilkudziesięciu wystawców!

0

W przypałacowym gospodarstwie w Kraskowie ponownie zagości cieszący się ogromną popularnością Targ Ziemi124, podczas którego będzie można zaopatrzyć się w zdrowe produkty od lokalnych producentów i kupić piękne rękodzieło. Znana jest lista wystawców, którzy zawitają do Kraskowa 4 czerwca.

Inicjatywa zorganizowania targu narodziła się w 2016 roku. Pomysł Kooperatywy124, by do przypałacowego gospodarstwa zaprosić wytwórców, którym szczególnie na sercu leży smak i jakość serów, miodów, wędlin, napojów, wypieków, warzyw oraz owoców, okazał się strzałem w dziesiątkę. Co miesiąc do Kraskowa ściągają tłumy zainteresowanych nie tylko dobrą żywnością, ale też unikalnymi wyrobami rękodzielników czy małych manufaktur.

Gospodarstwo w Kraskowie ponownie zaprasza w swoje progi. Targ Ziemi odbędzie się w najbliższą niedzielę, 4 czerwca w godz. 11.00-15.00. Na odwiedzających ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie czekać będą:

  • Cydr Radosny – jakościowy cydr ze starych, organicznych odmian jabłek,
  • Sklep Wolne Konopie – ubrania z konopi, biżuteria i kosmetyki,
  • sKŻynka – domowa nalewka wiśniowa,
  • Browar Łażany,
  • Dolnośląski Mazur, Katarzyna Puszcz-Mazur – olej słonecznikowy, olej rzepakowy, oleje z dodatkiem ziół, czosnkiem i papryką,
  • Ogrodnictwo Lipskie – rozsady warzyw: sałata masłowa, sałata krucha, sałata rzymska, sałata liściowa, seler korzeniowy, seler naciowy, por, kapusta wczesna, kalarepa, kalafior, brokuł, jarmuż, brukselka; sadzonki ogórków, sadzonki pomidorów, poziomek, rabarbaru. Rośliny ozdobne: kostrzewa sina, kostrzewa golden toupee, turzyca stożkowa, turzyca rzędowa, floks szydlasty, żurawka, sasanka, funkia, lawenda; Sadzonki ziół: oregano, melisa, mięta, lubczyk, kocanka włoska (maggi), rozmaryn.
  • NaturBonum/Inford Łukasz Ordecha – Naturalne produkty i kosmetyki do twarzy i ciała: kremy, pomadki, olej, sole kąpielowe,
  • Siedlisko natury – naturalnie uprawiane warzywa,
  • Winnica Czarna Stodoła – winnica z Tąpadła,
  • Pyszna Zofia – chałki, bułeczki na podmłodzie, chleb żytnio-orkiszowy, paluchy z makiem i sezamem,
  • Fryborska manufaktura Miodownicza – pierniki, pierniki historyczne,
  • Winnica Świdnicka,
  • Jira Ceramics & Art – ceramika,
  • octy owocowe Justyna Stefańska – znana jako ciotka Ferment – humusu, gąszcze, octy i inne fermenty, oksymel, musztardy,, serek kiszony, smalec z fasoli,
  • Pasieka Gołaszyce – miód od Łukasza, zdrowa słodycz,
  • Robótki Karolka – rękodzieło wykonywane na drutach i szydełku,
  • Z Natury Lepsze – Mydlarnia- Mydlarnia – kosmetyki z natury, mydło kozie,
  • Sernica Dolnośląska – gouda owcza i kozia dłuuuugo dojrzewająca,
  • Serowarnia Strużańska – nabiał owczy wszelaki,
  • Gospodarstwo Rolne Szczypiorki – wędliny przetwory mięsne, jaja, nabiał wyłącznie z własnego gospodarstwa,
  • Gospodarstwo Malinowskich w Ciepłowodach – miody smakowe i z dodatkami ziołowymi (z malinami, a cytryną, z rokitnikiem, z aronią, z pokrzywą, z kakao, z kakao i miętą, z propolisem) syropy: z kwiatów czarnego bzu, z tymianku, z mniszka, z mięty, z kurdybanka, z melisy, octy: z płatków róży, z mniszka, z jaśminowca, krem z kasztanów jadalnych, oraz pierniki,
  • KUCHNIA domowa – Skarby Lasu- Zofia Kowalczyk -soki, koncentraty, dżemy z owoców leśnych, unikalne rzemiosło ręczne z owoców wg starych receptur,
  • Dyniowy zakątek – dynia od A do Z,
  • Wańczykówka – nabiał krowi i owczy w mistrzowskim wykonaniu,
  • Kozłonoga Gospodarstwo Kozie – chleb PRZEżytni, pradawny z pieca chlebowego opalanego drewnem na mąkach biodynamicznych, sery, jogurty, kefiry kozie z mleka kóz własnych, pierogi kozie, świeże kozie mleko, kefir, jogurty,
  • projekt slow food Bzowa Ostoja ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie kawa , ciasto gospodarskie, kocioł sezonowy, pajdy serowo-ziołowe, zdrowe desery, BIOdanie na gorąco,
  • Jagodowe pole – cuda z borówki amerykańskiej z naturalnej uprawy w drugim roku konwersji ekologicznej,
  • Karola Karolina Ożga – Gospodarstwo Rolne Karolina Ożga – mąka z Ostki Grodkowickiej Gruboziarnistej różne typy, otręby, mąka żytnia, ziemniaki ekologiczne, soja ekologiczna i jej przetwory: mleko,tofu, wegańskie pasty,
  • Ziołowe Pola – kadzidła z ziół i kwiatów, świece ziołowe,
  • Kadoo – swetry, szale, czapy i inne wydzierane z najwyższej jakości włóczki,
  • Eko-Ar – Przetwory z Aronii, Bio Jabłko – ekologiczne soki i przetwory,
  • Pasieka Spod Ślęży, Krzysztof Staryszak,
  • Palce lizać – masło sklarowane,
  • Betty B. – najbardziej kolorowe czapki świata,
  • Ostre Sztosy – diabelnie ostre sosy,
  • Pracownia kreatywności – malowana ręcznie porcelana, torebki, nerki, torby szoperki malowane, żakiety i bluzy dzianinowe,
  • Monika Kołataj – swetry robione na drutach,
  • Banaś Gospodarstwo Sadowniczo-Ogrodnicze,
  • Pasieka Diana – miody z Doliny Bystrzycy,
    Berydecor – wiosenna kolekcja ubrań własnego projektu i wykonania,
  • Gabriel Jaczewski – projekt kulturalno-historyczny „Stara Kanapa” dla miłośników dawnych dziejów prelekcja o dawnych dziejach Śląska, naszej małej ojczyzny,
  • Anna Wjaszka z „Z Natury Lepsze – Mydlarnia” poprowadzi warsztaty ekologiczne pt. „Kosmetyki blisko natury”.

/mn/

Poprzedni artykułSklep z żarówkami samochodowymi – 4 wskazówki, jak wybrać najlepszy
Następny artykułPrzyznano miejskie dotacje dla rodzinnych ogrodów działkowych