Sposób parzenia a wybór kawy
Dobrej jakości kawa może być parzona na wiele sposobów. Jedni preferują klasyczne kawiarki, drudzy stawiają na ekspres ciśnieniowy lub przelewowy. Między poszczególnymi metodami istnieją jednak zasadnicze różnice, które wpływają na ostateczne decyzje zakupowe. Do kawiarek i ekspresów ciśnieniowych najlepiej wybrać kawę do espresso. Natomiast w przypadku urządzeń przelewowych najlepszym rozwiązaniem może okazać się ziarnista kawa Lavazza.
Ciemno palona kawa – czym się charakteryzuje?
Smak kawy nie każdemu odpowiada, niektórzy postrzegają ją jako wyjątkowo gorzki i kwaśny napój. Jednak jej właściwości w dużej mierze zależą od stopnia palenia oraz kraju pochodzenia. Wybierając odpowiedni rodzaj, można odkryć liczne walory picia małej czarnej, w tym korzystny wpływ na pamięć i koncentrację. Ciemno palona kawa posiada najbardziej intensywny posmak, jest gorzka i kwaśna. Niektórzy próbują z nim walczyć, sięgając po mleko oraz cukier, jednak to nie zawsze przynosi oczekiwane rezultaty.
Średnio palona kawa – komu przypadnie do gustu?
Średni stopień palenia ziaren kawy sprawia, że ta zyskuje nieco łagodniejszy posmak. Ten wciąż dla niektórych osób może okazać się zbyt mocny. Niemniej w tym przypadku kawa ziarnista zaczyna zyskiwać nieco delikatniejszy i bardziej złożony smak. Wiele osób wyczuwa w niej owocowe i orzechowe akordy.
Jasno palona kawa, czyli mała czarna o słodkim posmaku
Sklep z kawą często oferuje też jasno palone kawy, które są niewątpliwie najsłodsze, a przez to najchętniej wybierane przez osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z małą czarną. Specjaliści do ich przygotowywania zalecają ekspresy przepływowe. Jednocześnie kawy jasno palone posiadają najbogatszy bukiet smakowo-zapachowy.
/Artykuł sponsorowany/