Strona główna 0_Slider Zbliża się październikowy Targ Ziemi w Kraskowie

Zbliża się październikowy Targ Ziemi w Kraskowie

0

W przypałacowym gospodarstwie w Kraskowie (gmina Marcinowice) ponownie zagości cieszący się ogromną popularnością Targ Ziemi124, podczas którego można zaopatrzyć się w sezonowe owoce, zdrowe produkty lokalnych producentów i kupić piękne rękodzieło.

Inicjatywa zorganizowania targu narodziła się w 2016 roku. Pomysł Kooperatywy124, by do przypałacowego gospodarstwa zaprosić wytwórców, którym szczególnie na sercu leży smak i jakość serów, miodów, wędlin, napojów, wypieków, warzyw oraz owoców, okazał się strzałem w dziesiątkę. Co miesiąc do Kraskowa ściągały tłumy zainteresowanych nie tylko dobrą żywnością, ale też unikalnymi wyrobami rękodzielników czy małych manufaktur. Po spowodowanej pandemią przerwie targ został wznowiony i znów przyciąga wielu gości. Kolejna edycja już w najbliższą niedzielę, 2 października w godzinach 11.00 – 15.00.

Organizatorzy podali listę wystawców:

– warsztaty na dziedzińcu targu Ziemi124- Karolina Ożga opowie o uprawie zbóż w ekologicznym gospodarstwie w Tarnawie,
– Maliny z doliny- malinowe gospodarstwo z Sulisławic,
– Aromatyczna Pracownia- pigmenty i kamionki zapachowe ze sproszkowanych skał, kamieni i roślin.
– Rebelia – rzemieślnicze piwo z Ząbkowic,
– Czarna Stodoła – winnica z Tąpadeł,
– Ogrodnictwo Lipskie – Sadzonki bylin (np. Jeżowka, Rudbekia, floks, Perowskia, turzyce, przetaczniki, pysznogłówka, żurawki i inne) ziół (Bazylia, Mieta, piołun, Tymianek, Lubczyk, Kocanka włoska) , roślin jednorocznych( Begonia wiecznie kwitnąca, portulaka) , trawy ozdobne (miskant, rozplenice, kostrzewa, ostnica) , krzewy (Budleja Dawida, hortensja)
– Betty B – Czapki i inne dodatki oraz biżuteria
– Pyszna Zofia – chałki, bułeczki na podmłodzie, chleb żytnio-orkiszowy,
– Fryborska manufaktura Miodownicza- Pierniki, pierniki historyczne,
– Sara Jira ART- Ceramika
– Jan Krakowiak – miseczki, podstawki, cukiernice, ręcznie toczone drewno,
– Octy owocowe – Justyna Stefańska – znana jako ciotka Ferment- humusu, gąszcze, octy i inne fermenty, oksymel, musztardy, serek kiszony, smalec z fasoli,
– Pasieka Gołaszyce – miód od Łukasza, zdrowa słodycz,
– Pracownia TINY BEAR Karolina Dąbrowska- rękodzieło wykonywane na drutach i szydełku Robótki Karolka
– Z Natury Lepsze- Mydlarnia – kosmetyki z natury, mydło kozie!
– Monika Kołataj – wełna w wykonaniu ultra; od kołowrotka do swetra,
– Sernica Dolnośląska – gouda owcza I KOZIA dłuuuugo dojrzewająca,
– Sery Stróżańskie – nabiał owczy wszelaki,
– Gospodarstwo Rolne Szczypiorki – wędliny przetwory mięsne, jaja, nabiał wyłącznie z własnego gospodarstwa
– Gospodarstwo Pasieczne Elżbieta Malinowska miody odmianowe, miody smakowe i z dodatkami ziołowymi (z malinami, a cytryną, z rokitnikiem, z aronią, z pokrzywą, z kakao, z kakao i miętą, z propolisem) syropy: z kwiatów czarnego bzu, z tymianku, z mniszka, z mięty, z kurdybanka, z melisy, octy: z płatków róży, z mniszka, z jaśminowca, krem z kasztanów jadalnych, oraz pierniki
– Kuchnia domowa – Skarby Lasu-Zofia Kowalczyk -soki, koncentraty, dżemy z owoców leśnych, unikalne rzemiosło ręczne z owoców wg starych receptur,
– Dyniowy zakątek – dynia od A do Z,
– Wańczykówka – nabiał krowi i owczy w mistrzowskim wykonaniu,
– Kozłonoga Gospodarstwo Kozie Klecin – chleb PRZEżytni, pradawny z pieca chlebowego opalanego drewnem na mąkach biodynamicznych, sery, jogurty, kefiry kozie z mleka kóz własnych, pierogi kozie, świeże kozie mleko, kefir, jogurty,
– Projekt slow food Bzowa Ostoja ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie: kawa , ciasto gospodarskie, kocioł sezonowy, pajdy serowo-ziołowe, zdrowe desery, BIOdanie na gorąco,
– Jagodowe Pole- cuda z borówki amerykańskiej z naturalnej uprawy,
– Gospodarstwo Rolne Karolina Ożga -mąka z Ostki Grodkowickiej Gruboziarnistej różne typy, otręby, mąka żytnia, ziemniaki ekologiczne, soja ekologiczna i jej przetwory: mleko,tofu, wegańskie pasty,
– Ziołowe pola- kadzidła z ziół i kwiatów, świece ziołowe,
– Kadoo – swetry, szale, czapy i inne wydzierane z najwyższej jakości włóczki,
– Ekoaronia, biojabłko- ekologiczne soki i przetwory,
– Pasieka pod Ślężą- Krzysztof Staryszak.
– Palce lizać – masło sklarowane,

Poprzedni artykułKoniec utrudnień na Komunardów. Zakończono prace na przejeździe [FOTO]
Następny artykułAkcja #sadziMY. Świdnickie nadleśnictwo rozda sadzonki