Strona główna Artykuł sponsorowany Wołowina Wagyu – czy znasz jej właściwości i zastosowanie?

Wołowina Wagyu – czy znasz jej właściwości i zastosowanie?

0

Wołowina Wagyu to mięso uznawane za luksusowe i niebywale smaczne. Zawiera wysoki poziom zdrowych tłuszczy, ponadto jest źródłem cennego białka i żelaza. Jej struktura zapewnia fenomenalne walory smakowe, kruchość i soczystość. Steki z niej dostępne są w różnych polskich restauracjach, jak i można ją przygotować samodzielnie. Japońska wołowina Wagyu jest jedną z najdroższych, ale też najzdrowszych na rynku.

Czym jest i skąd pochodzi wołowina Wagyu?

Wołowina Wagyu pochodzi z japońskiego bydła, aczkolwiek współcześnie jest ono też hodowane w innych krajach (Niemcy, USA, Belgia, Polska). To mięso o unikalnym smaku i bardzo wysokiej jakości. Stanowi ono krzyżówkę dawnych ras japońskich krów z rasami zachodnimi. Wśród ras wołowiny Wagyu wymienić można:

  • mukaku-washu- bezroga (Japanese Polled),
  • akage-washu- brązowa (Japanese Brown),
  • kuroge-washu- o czarnej sierści (Japanese Black),
  • tankaku-washu- o krótkich rogach (Japanese Shorthorn).

Hodowla tego bydła wymaga ogromnego zaangażowania i trwa ok. 36 miesięcy. Cechuje się niskimi przyrostami dziennymi i przerostami tkanki tłuszczowej. Jej wyborny smak, drogocenne właściwości zdrowotne i marmurkowatość, sprawiają, że jest to mięso bardzo pożądane i znane już na całym świecie. Trafi w gusta nawet wymagających mięsożerców i zachwyci ich swoją kruchością i soczystością.

Dlaczego wołowina Wagyu jest tak szczególnie doceniana?

Wołowina Wagyu zdobyła popularność na całym świecie i jest uznawana za mięso ekskluzywne, z uwagi na swoją wysoką cenę. Czym się jednak wyróżnia spośród innych tego typu mięs? Przede wszystkim jest bardzo krucha i marmurkowata. Widać więc na niej warstwy tłuszczu śródmięśniowego. Im wyższy proces marmurkowości, tym mięso jest bardziej delikatne, aromatyczne i soczyste. Oczywiście wiąże się to też z wyższą ceną za kilogram. Co ciekawe, pełnokrwiste bydło tej rasy daje najwyższy poziom marmuru w mięsie spośród wszystkich ras na całym świecie. U zwierząt obecna jest też minimalna warstwa tłuszczu podskórnego. Dzieje się tak, przez prawidłowo dobrany sposób żywienia, jak i sposób ich chowania. Dieta krów składa się przede wszystkim z buraków pastewnych, ziemniaków i pasz zbożowych. Co ciekawe, dodaje się do nich piwa czy sake. Bydło to nie jest wolno wypasane, a więc ma mało ruchu. Krowy rasy Wagyu poddaje się też regularnym masażom, które mają na celu zmiękczenie i rozluźnienie mięsa. Najsmaczniejsza wołowina Wagyu pochodzi od regularnie szczotkowanych krów w wieku 2-3 lat. Sam ubój zwierząt przeprowadzany jest w humanitarnych warunkach. Z uwagi na ich unikalną genetykę, mięso zawiera wyższy proces kwasów tłuszczowych od tradycyjnej wołowiny. To właśnie one wpływają na jego wysoką marmurkowatość

Jakie są właściwości zdrowotne i odżywcze wołowiny wagyu?

Wołowina Wagyu składa się z:

  • białko – 13%,
  • tłuszcz – 40%,
  • woda – 47%.

Mięso japońskich krów zawiera w sobie cenne dla zdrowia aminokwasy i łatwo przyswajalne białko. Jest ono też bogate w pokaźną ilość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega 6, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wszystko to sprawia, że spożywanie jej pomaga przeciwdziałać rozwojowi miażdżycy oraz innych schorzeń układu krążenia. Mięso tej odmiany krów jest też polecane osobom na diecie niskocholesterolowej. Warto też podkreślić, iż ma ono silne właściwości antyoksydacyjne i pomaga walczyć z anemią. Z uwagi na sporą zawartość białka powinny po niego sięgać też osoby aktywne fizycznie i uprawiające sporty. To też świetne źródło witamin i minerałów (żelazo, fosfor, cynk).

W jaki sposób przygotować wołowinę Wagyu?

Samodzielne przygotowanie wołowiny Wagyu może wydawać się trudne. Najważniejsza jest oczywiście sama jakość mięsa. Można ją gotować, dusić, smażyć, piec, czy też grillować. Aby mięso było miękkie i rozpływało się w ustach, należy je dusić i gotować, nawet przez kilka godzin (w zależności od rodzaju). Smażenie zajmuje o wiele mniej czasu. Przed poddaniem wołowiny obróbce termicznej, warto ją wcześniej zamarynować. Najczęściej przygotowuje się stek z wołowiny Wagyu. Do jego przyprawienia wystarczy już sama sól, pieprz i oliwa z oliwek.
Wołowina Wagyu to zdrowe mięso, które może z powodzeniem znaleźć się w diecie każdej osoby. Jej właściwości odżywcze i zdrowotne mają niebywale korzystny wpływ na ludzkie zdrowie. Warto więc ją spożywać i cieszyć się jej wyjątkowym smakiem.

/Artykuł sponsorowany/

Poprzedni artykułMistrzowie parkowania [FOTO]
Następny artykułNajnowsze dane resortu zdrowia o zakażeniach