Strona główna 0_Slider Truskawki i czereśnie w roli głównej. Zbliża się czerwcowy Targ Ziemi

Truskawki i czereśnie w roli głównej. Zbliża się czerwcowy Targ Ziemi

1

Już w najbliższą niedzielę w przypałacowym gospodarstwie w Kraskowie ponownie zagości cieszący się ogromną popularnością Targ Ziemi124, podczas którego można będzie zaopatrzyć się w zdrowe produkty lokalnych producentów i kupić piękne rękodzieło. Znana jest już lista wystawców, którzy zawitają do Kraskowa 5 czerwca.

Inicjatywa zorganizowania targu narodziła się w 2016 roku. Pomysł Kooperatywy124, by do przypałacowego gospodarstwa zaprosić wytwórców, którym szczególnie na sercu leży smak i jakość serów, miodów, wędlin, napojów, wypieków, warzyw oraz owoców, okazał się strzałem w dziesiątkę. Co miesiąc do Kraskowa ściągały tłumy zainteresowanych nie tylko dobrą żywnością, ale też unikalnymi wyrobami rękodzielników czy małych manufaktur.

Najbliższy targ to już smaki zbliżającego się lata. Na chętnych będą czekały czereśnie i truskawki z dolnośląskich upraw. Krasków zaprasza w godz. 11.00-15.00. Na odwiedzających ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie czekać będą:

  • Octy owocowe – Justyna Stefańska – znana jako ciotka Ferment, poprowadzi warsztat dla ciekawych świata dobroczynnych mikroorganizmów pt. „Grunt to dobry ferment’ start – godz. 12.00 biały namiot na dziedzińcu gospodarstwa,
    na stoisku również: oksymel, musztardy i octy najprzeróżniejsze, serek kiszony, smalec z fasoli
  • BIOslavic Garden + Justyna Karolina Gałązka (artysta)-czereśnie prosto z sadu, grafiki i obrazy, kubki i podkładki z nadrukiem, deski i podkładki z grawerem, torby i materiały z nadrukiem, zakładki magnetyczne do ksiażek, magnesy drewniane
  • Sara Jira Ceramics & Art – piękne ceramiczne przedmioty użytkowe,
  • Pasieka Gołaszyce – miód od Łukasza, zdrowa słodycz,
  • Pracownia TINY BEAR Karolina Dąbrowska- rękodzieło wykonywane na drutach i szydełku Robótki Karolka
  • Z Natury Lepsze- Mydlarnia – kosmetyki z natury, mydło kozie!
  • Monika Kołataj – wełna w wykonaniu ultra; od kołowrotka do swetra,
  • Sernica Dolnośląska – gouda owcza I KOZIA dłuuuugo dojrzewająca,
  • Beata Karolik-Nawrot Glimmer- Berydecor -autorska odzież damska,
  • Mydło i prawidło- świece sojowe, mydełka glicerynowe, woski zapachowe, ceramika, naturalne deski orzechowe, wiśniowe i dębowe.
  • Sery Stróżańskie – nabiał owczy wszelaki,
  • Gospodarstwo Rol
  • Gospodarstwo Pasieczne Elżbieta Malinowska miody odmianowe, miody smakowe i z dodatkami ziołowymi (z malinami, a cytryną, z rokitnikiem, z aronią, z pokrzywą, z kakao, z kakao i miętą, z propolisem) syropy: z kwiatów czarnego bzu, z tymianku, z mniszka, z mięty, z kurdybanka, z melisy, octy: z płatków róży, z mniszka, z jaśminowca, krem z kasztanów jadalnych, oraz pierniki
  • KUCHNIA domowa – Skarby Lasu- Zofia Kowalczyk -soki, koncentraty, dżemy z owoców leśnych, unikalne rzemiosło ręczne z owoców wg starych receptur
  • Dyniowy zakątek – dynia od A do Z
  • Wańczykówka nabiał krowi i owczy,
  • Kozłonoga Gospodarstwo Kozie – chleb PRZEżytni, pradawny z pieca chlebowego opalanego drewnem na mąkach biodynamicznych, sery, jogurty, kefiry kozie z mleka kóz własnych, pierogi kozie, świeże kozie mleko,
    Projekt slow food Bzowa Ostoja ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie: kawa , ciasto gospodarskie, kocioł sezonowy, pajdy serowo-ziołowe, zdrowe desery, BIOdanie na gorąco,
  • Fryborska Manufaktura Miodownicza Justyna Jaczewska – pierniki tradycyjne według starych śląskich receptur,
  • Gospodarstwo Rolne Widok – Soki wytrawne, ,jabłka, gruszki,orzechy włoskie,śliwki,musli z aronią ,pomidor suszony, mięta, buraczki, podgrzybki wszystko jako susz i zioła mięta , tymianek , rozmaryn również jako susz.
  • Jagodowe Pole- cuda z borówki amerykańskiej z naturalnej uprawy,
  • Gospodarstwo Rolne Karolina Ożga -mąka z Ostki Grodkowickiej Gruboziarnistej różne typy, otręby, mąka żytnia, ziemniaki ekologiczne, soja ekologiczna i jej przetwory: mleko,tofu, wegańskie pasty,
  • AllCanna Tomasz Rodziewicz – serki z nasion konopi
  • Bartosz Ostrowski „BABETTE”- oryginalne, vege smakołyki w ekologicznych opakowaniach powstałe z dbałością o lokalność i środowisko,
  • naturalnie.eco – Len, len, LEN – odmieniany przez wszystkie przypadki,
  • Browar Rebelia- rzemieślnicze piwo bezalkoholowe Ślepak
  • Pasieka pod Ślężą- Krzysztof Staryszak
  • Truskawki – super truskawki od Super Truskawa.

Poprzedni artykułSzafki BHP – kiedy należy je stosować?
Następny artykułStylowe narożniki skórzane – ekskluzywne rozwiązanie do salonu łatwe w utrzymaniu