Strona główna 0_Slider Pachnący latem Targ Ziemi już w niedzielę! Na gości czekać będzie kilkudziesięciu...

Pachnący latem Targ Ziemi już w niedzielę! Na gości czekać będzie kilkudziesięciu wystawców

0

Już w najbliższą niedzielę w przypałacowym gospodarstwie w Kraskowie ponownie zagości cieszący się ogromną popularnością Targ Ziemi124, podczas którego można będzie zaopatrzyć się w zdrowe produkty lokalnych producentów i kupić piękne rękodzieło. Znana jest już lista wystawców, którzy zawitają do Kraskowa 3 lipca.

Inicjatywa zorganizowania targu narodziła się w 2016 roku. Pomysł Kooperatywy124, by do przypałacowego gospodarstwa zaprosić wytwórców, którym szczególnie na sercu leży smak i jakość serów, miodów, wędlin, napojów, wypieków, warzyw oraz owoców, okazał się strzałem w dziesiątkę. Co miesiąc do Kraskowa ściągały tłumy zainteresowanych nie tylko dobrą żywnością, ale też unikalnymi wyrobami rękodzielników czy małych manufaktur.

Organizatorzy ponownie zapraszają do Kraskowa na lipcowy, pachnący latem Targ Ziemi124. Targ odbędzie się 3 lipca w godz. 11.00-15.00. Na odwiedzających ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie czekać będą:

  • Pyszna Zofia – chałki, bułeczki na podmłodzie, chleb żytnio-orkiszowy,
  • Octy owocowe – Justyna Stefańska – znana jako ciotka Ferment- humusu, gąszcze, octy i inne fermenty, oksymel, musztardy,, serek kiszony, smalec z fasoli,
  • Sara Jira Ceramics & Art – piękne ceramiczne przedmioty użytkowe,
  • Pasieka Gołaszyce – miód od Łukasza, zdrowa słodycz,
  • Pracownia TINY BEAR Karolina Dąbrowska- rękodzieło wykonywane na drutach i szydełku Robótki Karolka
  • Z Natury Lepsze- Mydlarnia – kosmetyki z natury, mydło kozie!
  • Monika Kołataj – wełna w wykonaniu ultra; od kołowrotka do swetra,
  • Sernica Dolnośląska – gouda owcza I KOZIA dłuuuugo dojrzewająca,
  • Sery Stróżańskie – nabiał owczy wszelaki,
  • Gospodarstwo Rolne Szczypiorki – wędliny przetwory mięsne, jaja, nabiał wyłącznie z własnego gospodarstwa
  • Gospodarstwo Pasieczne Elżbieta Malinowska miody odmianowe, miody smakowe i z dodatkami ziołowymi (z malinami, a cytryną, z rokitnikiem, z aronią, z pokrzywą, z kakao, z kakao i miętą, z propolisem) syropy: z kwiatów czarnego bzu, z tymianku, z mniszka, z mięty, z kurdybanka, z melisy, octy: z płatków róży, z mniszka, z jaśminowca, krem z kasztanów jadalnych, oraz pierniki
  • KUCHNIA domowa – Skarby Lasu- Zofia Kowalczyk -soki, koncentraty, dżemy z owoców leśnych, unikalne rzemiosło ręczne z owoców wg starych receptur
  • Dyniowy zakątek – dynia od A do Z
  • Wańczykówka nabiał krowi i owczy,
  • Kozłonoga Gospodarstwo Kozie – chleb PRZEżytni, pradawny z pieca chlebowego opalanego drewnem na mąkach biodynamicznych, sery, jogurty, kefiry kozie z mleka kóz własnych, pierogi kozie, świeże kozie mleko,
  • Projekt slow food Bzowa Ostoja ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie: kawa , ciasto gospodarskie, kocioł sezonowy, pajdy serowo-ziołowe, zdrowe desery, BIOdanie na gorąco,
  • Fryborska Manufaktura Miodownicza Justyna Jaczewska – pierniki tradycyjne według starych śląskich receptur,
  • Jagodowe Pole- cuda z borówki amerykańskiej z naturalnej uprawy,
  • Gospodarstwo Rolne Karolina Ożga -mąka z Ostki Grodkowickiej Gruboziarnistej różne typy, otręby, mąka żytnia, ziemniaki ekologiczne, soja ekologiczna i jej przetwory: mleko,tofu, wegańskie pasty,
  • AllCanna Tomasz Rodziewicz -serki z nasion konopi
  • Bartosz Ostrowski „BABETTE”- oryginalne, vege smakołyki w ekologicznych opakowaniach powstałe z dbałością o lokalność i środowisko,
  • naturalnie.eco – Len, len, LEN – odmieniany przez wszystkie przypadki,
  • Browar Rebelia- rzemieślnicze piwo bezalkoholowe Ślepak
  • Pasieka pod Ślężą- Krzysztof Staryszak.
  • Palce lizać – masło sklarowane.

/mn/

Poprzedni artykułGiełda Staroci ponownie zawita na świdnicki Rynek
Następny artykułTrzy pojazdy „spotkały się” na trasie ze Świdnicy do Strzegomia [FOTO]