Strona główna Artykuł sponsorowany Top 5 gotowych sosów na wiosnę

Top 5 gotowych sosów na wiosnę

0

Wiosna zbliża się wielkimi krokami! Już za chwilę pochowamy do szaf zimowe ciuchy i zaczniemy spędzać więcej czasu na świeżym powietrzu. Pora zatem również na powiew świeżości w kuchni – dodaj do swoich ulubionych dań i przekąsek coś nowego. My polecamy gotowe sosy – to prosty sposób na to, by potrawy nabrały ciekawego, oryginalnego wykończenia. Jakie sosy na zimno najlepiej uzupełnią wiosenne dania i przekąski?

Sos 1000 wysp – klasyka, która sprawdzi się zawsze

Sos 1000 wysp śmiało możemy nazwać sosem uniwersalnym – chyba trudno znaleźć osobę, która by go nie lubiła! Ta uniwersalność jest jego ogromną zaletą. Doskonale pasuje zarówno do dań z grilla, jak i burgerów i hot dogów, zapiekanek, sałatek, kanapek, a nawet… ryb. Jeśli nie masz pomysłu na dodatki i zastanawiasz się, jakie sosy pasują do wybranych składników, możesz bez obaw sięgnąć po tej dressing – to zawsze strzał w dziesiątkę! Sos 1000 wysp sprawi, że zwykłe, codzienne kanapki, zapiekanki czy dania z grilla zyskają zupełnie nowy smak. Sprawdź, jaki!

Sos 1000 wysp i barbecue

Sos barbecue – nie tylko do pieczonego mięsa!

Sosy typu barbecue kojarzą Ci się przede wszystkim z grillem? Słusznie – to najlepszy dodatek do grillowanego mięsa, ale nie tylko. Sos barbecue to gęsty sos o ciemnym, kolorze i wyrazistym smaku. Na pierwszy plan wybija się w nim aromat wędzonki, który przełamany został charakterystyczną słodyczą; to sprawia, że doskonale sprawdzi się także w roli marynaty. Sos barbecue to zdecydowanie must have na grilla – jako dodatek do karkówki, kurczaka, burgerów czy grillowanych warzyw. Wykorzystaj go jednak także jako wykończenie pieczonych żeberek czy sałatek z wędzonym serem – oryginalny smak takiego połączenia z pewnością Cię zaskoczy!

Ostry sos Carolina – gdy daniom potrzeba wyrazistości

Kanapki, zapiekanki z szynką i pieczarkami, domowa pizza, wytrawne naleśniki – wszystkie te dania i przekąski wydają Ci się jakieś… nudne? Jeśli tak, najwyższa pora wprowadzić coś nowego: sosy na zimno będą zdecydowanie strzałem w dziesiątkę. Miłośnicy pikantnych, wyrazistych smaków z pewnością pokochają paprykowy sos Carolina: w jego kremowej konsystencji znajdziesz chrupiące kawałki papryki i prawdziwą ostrość. Do serowych nachosów, jajek sadzonych czy najzwyklejszej kanapki z serem dodaj ostre sosy – zapewniamy, że nie będziesz narzekać na brak wyrazistości!

Sos paprykowy Carolina

Sos bazyliowy – lekki, wiosenny dodatek

Wiosną wszyscy mamy coraz większą ochotę na świeże warzywa. Zanim pojawią się pierwsze nowalijki, wypróbuj wiosenne sosy na zimno. Sos bazyliowy to lekka, delikatna kompozycja, która znakomicie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, warzyw i przekąsek. Choć łagodny, to jednak zdecydowanie przyciągający uwagę i oryginalny. Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom degustowania nowych smaków i z pewnością zagości w ich menu na dłużej. W pierwszych polskich pomidorach, ogórkach i sałacie trudno znaleźć pełnię smaku: możesz podkręcić je za pomocą łagodnego i jednocześnie wyrazistego sosu bazyliowego.

Salsa mexicana – meksykański sos, który pokocha każdy

Salsa mexicana to oczywiście podstawowy sos kuchni meksykańskiej, ale nie znaczy to, że nie można wprowadzić go do codziennych dań i przekąsek – wręcz przeciwnie! Na naszym polskim podwórku sprawdzi się doskonale zarówno w roli dodatku do tortilli z kurczakiem i nachosów, jak i naleśników, tostów czy klasycznych zapiekanek. Możesz także pójść krok dalej i dodać go do rozmaitych sałatek. To lekko pikantny i jednocześnie bardzo wyrazisty sos na zimno, który idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju warzyw. Nieważne, czy uwielbiasz kuchnię meksykańską, czy też nie znasz zbyt wielu jej dań – wiosną zdecydowanie postaw na sos salsa mexicana!

***

Gotowe sosy na zimno to prosty i zarazem skuteczny sposób, by odświeżyć swoje codzienne menu i nadać ulubionym daniom zupełnie nowego charakteru. Jeśli lubisz próbować nowych smaków i tworzyć ciekawe połączenia, sosy na zimno z pewnością przypadną Ci do gustu. Sklepowe sosy w niczym nie ustępują domowym, a często nawet przewyższają je pod względem intensywności smaków. Warunek jest jeden: sięgaj po sosy renomowanych marek. Gotowe sosy Fanex to doskonały wybór – nie bez powodu sięgają po nie zarówno miłośnicy gotowania, jak również szefowie kuchni w wielu polskich restauracjach!

/Artykuł sponsorowany/

Poprzedni artykułWiosenne warsztaty dla dzieci i seniorów
Następny artykułJechali na podwójnym gazie. Rekordzista miał ponad 2 promile