Wybór odpowiedniego sprzętu gastronomicznego ma ogromny wpływ na jakość serwowanych dań, a także funkcjonowanie całego lokalu. Jednak należy pamiętać o tym, że kluczowe są nie tylko piece, zmywarki, lodówki i chłodziarki, ale znaczenie mają także inne akcesoria gastronomiczne. Pod pojęciem wyposażenia gastronomicznego oraz akcesoriów gastronomicznych kryją się nie tylko urządzenia większe gabarytowo, ale uwzględnić należy także drobny sprzęt AGD, a także szkła, sztućce, porcelany oraz inne narzędzia, które usprawnią przygotowywanie oraz serwowanie dań. Oczywiście estetyka odgrywa tutaj ogromne znaczenie, ale przede wszystkim należy zwrócić uwagę na funkcjonalność oraz jakość ich wykonania. Debiutanci w branży gastronomicznej z pewnością muszą się jeszcze wiele nauczyć i przygotować na odpowiednie wydatki. Jakie urządzenia należy wybrać, które wspomogą tempo pracy? Czy akcesoria gastronomiczne mają wpływ na smak oraz konsystencję potraw? Co sprawdzi się w restauracji? Tego dowiecie się z dalszej części tekstu.
Drobne akcesoria
Akcesoria gastronomiczne do restauracji są niezwykle ważne. Ich wybór powinien być podyktowany przede wszystkim przez praktyczne aspekty, ale nie możemy zapominać o estetyce wykonania. Wśród akcesoriów gastronomicznych, które niezbędne okażą się w restauracji, możemy wymienić na przykład: pojemniki na lód, blendery, roboty kuchenne, wyciskacze do pierogów czy nawet naświetlacze do jaj. Oczywiście nie możemy zapominać również o naczyniach i zastawie stołowej, bez której nie byłoby możliwe serwowanie dań. A skoro mowa o zastawie stołowej, przydatne okażą się rzecz jasna również sztućce, a także szkło potrzebne do podawania różnego rodzaju napojów.
Na co należy zwrócić uwagę, jeżeli wybieramy akcesoria gastronomiczne do restauracji?
Wyżej wymieniliśmy kilka podstawowych akcesoriów, których nie może zabraknąć w naszej restauracji. Jednak musimy zastanowić się dogłębniej i dokładnie przeanalizować to, które sprzęty okażą się przydatne w kuchni do przygotowywania oraz podawania potraw. Podczas planowania zakupów akcesoriów gastronomicznych do restauracji należy uwzględnić ich ilość. Oznacza to, że każdy pracownik w naszej kuchni powinien mieć do nich bezproblemowy dostęp. Co przyda się w naszej restauracji? Oto krótka ściąga.
Mówi się, że zestaw solidnych i ostrych noży stanowi najważniejszy element narzędzi kuchennych. Ułatwiają one nie tylko przygotowywanie potraw, ale także zmniejszą ryzyko skaleczeń oraz różnych wypadków. Skoro mowa o nożach, nie możemy zapomnieć o deskach do krojenia i miska do mieszania. Tak naprawdę powinniśmy uwzględnić tutaj wszelkie możliwe rozmiary, by zapewnić pracownikom kuchni sprawne działania w przygotowywaniu dań. Niewątpliwie warto także zakupić ich sporą ilość. Do przygotowywania dań przydadzą się nam także różnego rodzaju patelnie. Na uwagę zasługują patelnie do sosów, duszenia, smażenia. Zanim złożymy zamówienie, należy dokładnie przeanalizować jakiego typu patelnie są nam potrzebne, a także wziąć pod uwagę w jakiej ilości należy je kupić. Gotowanie nie może się odbyć bez garnków. Powinniśmy uwzględnić, że istnieje wiele rodzajów garnków, tak jak na przykład garnki dwukomorowe, garnki do gotowania makaronu, sosów oraz inne. Również te akcesoria powinny zagościć w naszej kuchni restauracyjnej w większej ilości, by w trakcie przygotowywania dań ich po prostu nie zabrakło. Oprócz blenderów i robotów kuchennych planetarnych przydatne okażą się także trzepaczki. Dzięki nim możemy wprowadzić powietrze do składników, a tym samym przyrządzonemu daniu nadać lekką oraz puszystą konsystencję. Tutaj też znajdziemy różne typy trzepaczek, które z pewnością się przydadzą. Wspomnieliśmy już o różnych misach, ale nie możemy zapomnieć o metalowych pojemnikach na żywność. To w nich przygotujemy potrawy w piekarniku lub użyjemy ich do przechowywania potraw w podgrzewaczu, kiedy to właśnie będą czekały one na podanie. Akcesoria te przydadzą się nie tylko w firmach cateringowych, ale świetnie sprawdzą się do serwowania potraw na szwedzkich stołach i zdadzą egzamin w każdej restauracji. Nie możemy zapomnieć również o łyżkach kuchennych, które posłużą nam do mieszania sosów, podawania jedzenia, czy wyjmowania składników z miski. Jest to wszechstronne narzędzie, które obowiązkowo powinno się znaleźć wśród akcesoriów gastronomicznych dla naszej restauracji. Jeżeli zamierzamy w naszej restauracji piec kotlety i serwować dania z grilla, niezbędne okażą się także łopatki. Warto zwrócić uwagę na modele, które posiadają uchwyty odporne na działanie wysokich temperatur. Ponadto przydatne będą szczypce, które mają wiele zastosowań. Świetnie sprawdzą się w trakcie przygotowywania posiłków, układania składników na talerzach oraz podczas serwowania jedzenia. Kluczowy jest także wybór świetnej zastawy stołowej. Niewątpliwie warto zdecydować się na rozwiązania wyższej jakości, by przygotowywane przez nas dania doskonale się na nich prezentowały.
Do większych gabarytowo akcesoriów gastronomicznych dla naszych restauracji powinniśmy zaliczyć sprzęt do przygotowywania żywności. Mamy tutaj na myśli roboty kuchenne, które z pewnością są wszechstronnym urządzeniem i ułatwiają przygotowywanie sosów, siekanie warzyw, krojenie i tak dalej. Przydatne okażą się również miksery, których nie powinno zabraknąć w żadnej restauracji. Podobnie nie możemy zapomnieć o blenderach, które posłużą nam nie tylko do przygotowywania drobnych potraw, ale świetnie sprawdzą się w miksowaniu sosów, pomogą tworzyć marynaty czy nawet zdadzą egzamin podczas robienia drinków. Do naszej listy zakupów warto dodać także młynki do przypraw, gdyż świeżo zmielone zioła zadowolą klientów niepowtarzalnym smakiem, a także pomogą naszym potrawą wydobyć ich prawdziwą głębię.
Podsumowanie
Oczywiście planując urządzenie restauracji należy wszystko dokładnie przemyśleć i zaplanować. Na naszym kuchennym zapleczu nie powinno zabraknąć podstawowych akcesoriów gastronomicznych, gdyż bez nich niemożliwe byłoby przyrządzenie potraw oraz ich serwowanie.
/Artykuł sponsorowany/